Тарас та Ірина Демкури: «Українцям, крім наявної відваги, також необхідні ще й єдність та збереження національної української ідентичності»

Опубліковано:
28 Серпня, 2022

Тарас Демкура – кандидат економічних наук, бізнесмен, меценат. 

Віце-президент Міжнародної Торгової Палати зі сталого розвитку (ICC Ukraine) та Національної туристичної організації, працює в The Aspen Institute Kyiv

Член світової координаційної ради компанії Amway, засновник та власник ТРК «Атріум», засновник компанії «Життя в стилі ECO – Територія особистого розвитку», засновник компанії Budmall.Center. 

Член CEO Club Ukraine, член West Ukrainian Business Club, член Спілки підприємців України, бізнес-ментор у компанії Board. Є експертом у сфері економіки та підвищення ефективності ведення бізнесу, експертом з рекомендаційного маркетингу. Одружений з Іриною Демкурою, удвох виховали чудового дорослого сина.

Ірина Демкура – членкиня світової координаційної ради компанії Amway, співвласниця ТРК «Атріум», співзасновниця компанії «Життя в стилі ECO – Територія особистого розвитку», бізнес-менторка, засновниця ГО «Ділові Українські Жінки в Тернопільській області», керівник Центру розвитку жіночого підприємництва. Освіта вища.

Тарас Демкура разом з дружиною Іриною інвестують також у соціальні проєкти культурної дипломатії. Є власниками етногалереї «Спадок» та музею ексклюзивних автомобілів «Ретро-Кортеж», співзасновниками проєкту «Під зорею Пінзеля», засновниками навчального бізнес-курсу молодіжного підприємства MESH та знаними амбасадорами народного бренду України у світі.

Ця чудова подружня пара знаних не лише в Україні, але й за кордоном, успішних тернополян – Тараса та Ірини Демкур – для багатьох є взірцем і в бізнесі, і в меценацтві, і в стосунках. Спільний сімейний шлях Тараса та Ірини Демкури розпочався практично майже одночасно з проголошенням незалежності України. За 31 рік своєї незалежності Україна пройшла нелегкий шлях – не легким, але успішним був і життєвий шлях цього подружжя. 

Цьогоріч подружжя Тараса та Ірини Демкури відзначило 30-річчя свого шлюбу та 25-річчя свого бізнесу. Втім, харизматичні, успішні та заможні Тарас та Ірина Демкури не зупиняються на досягнутому, а далі продовжують приємно дивувати оточуючих своєю ініціативністю, працьовитістю, енергійністю та натхненним бажанням розвиватися самому та допомагати розвиватися іншим – своєю енергією вони заряджають ще й інших. Тарас та Ірина Демкури щодня, крок за кроком наполегливо вносять свою вагому частку не лише у розвиток економіки рідної України, а також і у збереження української національної ідентичності. 

Щоб зрозуміти секрет досягнутого ними успіху та філософію життєвого кредо цих двох непересічних, харизматичних людей, спробуємо заглянути за лаштунки їхніх сьогоднішніх досягнень.

null
 

– Пане Тарасе та пані Ірино, пригадайте, будь ласка, як розпочинався Ваш шлях до успіху? У чому запорука Вашого успіху?

Т.Д.: Зміни – це частина нашого життя, і вони чекають на нас щохвилини, просто потрібно бути готовими їх прийняти і далі з цим працювати. Нам з Іриною за 30 років вдалося багато всього пройти та ще більше всього опанувати і досягти, завдяки постійній, упродовж 25 років інтеграції у своє життя екологічних принципів компанії Amway. Місія міжнародної компанії Amway – допомагати людям жити кращим, здоровішим життям. 

Усвідомлене ставлення до здоров’я свого та рідних, піклування про навколишній світ, вміння прислухатися до себе та вкладання в себе, зміни і зростання – це і нагальна потреба, і запорука нашого успіху та успіху багатьох інших.

Зізнаюся, що в середині 90-х років нам, як і іншим українцям у роки економічної кризи в Україні, доводилося нелегко. Але ми з дружиною не боялися  навчатися новому, щоразу опановували сучасну інформацію у різних сферах життя – продовжуємо цим займатися і зараз. Переконаний, що за будь-яких умов варто діяти, а не сидіти на місці, чекаючи кращих часів. Бо інакше кращі часи можуть оминути вас, оскільки під лежачий камінь вода не тече. Також для здоров’я та якісного життя дуже важливо знаходити, давати, отримувати і ділитися з іншими позитивними та корисними меседжами – ми з Іриною це постійно здійснюємо.

Якісне життя – це коли інтегруєш екологічні цінності у свою родину та підприємництво. Це одна із запорук успіху, як і створення екооточення.

І.Д.: Пригадую, своє сімейне життя ми розпочинали з Тарасом з маленької кімнатки у малосімейному гуртожитку. Втім, уже тоді ми мріяли і навіть завели та регулярно наповнювали картинками свій власний «Альбом мрій». Усі зміни та перепони ми сприймали як звичні життєві виклики, які потрібно здолати. Наполегливо працюючи удвох та впроваджуючи екологічні принципи Amway, нам вдалося поступово матеріалізувати практично всі наші мрії та бажання. Тож мріяти варто, але при цьому потрібно ще й бути наполегливим та щодня докладати зусиль на шляху до втілення своїх мрій!

– А що для Вас обох є найбільш важливим у житті? Розкажіть, звідки черпаєте успішні ідеї для бізнесу. 

Т.Д.: Для мене дуже важливою є моя сім’я: дружина Ірина, син Іван та наші давні сімейні цінності, які нам важливо зберегти. Ми щоразу звертаємося до витоків нашого роду – маємо їх не лише знати, але й зберегти пам’ять про них та передати їх у спадок з покоління у покоління. Я віднайшов свій родовід, завдяки чому знайшов своїх родичів в Аргентині, Польщі, Канаді – адже кожен з нас має знати, ким є, з якого роду походить і куди прямує. Мій дід походить з українського козацького роду. Ірина родом з міста Борщова, тому в нас давня спільна любов до борщівських вишиванок. Двадцять років тому назад ми почали збирати стародавні вишиванки та навіть створили свою власну етногалерею «Спадок», яку кожен бажаючий може відвідати – вона знаходиться у Торгівельно-відпочинковому центрі «Атріум» та стала культурною візитівкою Тернополя. 

Також ми з Іриною зберігаємо давні світлини, з яких на нас споглядають наші дідусі і бабусі, прадідусі та прабабусі – тож маємо бути гідним продовження свого українського роду.  

У бізнесі маю правило – розпочинаю новий проєкт лише тоді, коли він має місію нести екологічність та користь для людей, рідного міста, України. 

І.Д.: Крім сім’ї та одвічних сімейних цінностей, важливими для нас є також наші партнери по бізнесу, які стали для нас як рідні. Нещодавно у нас в Тернополі проходив дводенний бізнес-кемп – ми вчилися вибудовувати новий рівень партнерських відносин, адже успішний рекомендаційний маркетинг – це основа будь-якого бізнесу, а ми є експертами в цьому. Радіємо, що нам вдалося зібрати та об’єднати навколо себе та спільної екологічної ідеї так багато хороших людей. 

null

– Палко закохані у свій рідний край, Ви стали знаними амбасадорами народного бренду України у світі. Що спонукало Вас до цього?

Т.Д.: Ми з Іриною переконані, що одним із важливих напрямків діяльності кожного свідомого громадянина України є піднесення іміджу рідної України у світі. Дієвим механізмом у сфері культурної дипломатії є, зокрема, створення та демонстрація приватних колекцій старожитностей, які дають змогу відтворити панораму давніх та славних традицій українців. Також, коли їду у справах за кордон, завжди беру з собою вишиванку – не раз помічав, з яким захопленням реагують на мою українську вишиванку люди за кордоном, зокрема, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, а також на Світовому Конгресі Українців тощо. Українська вишиванка – це наш потужний оберіг, наш генетичний код нації. Маємо про це пам’ятати та пишатися цим! 

– Ваша сім’я займаєтеся меценатством – Ви інвестуєте у відродження української культури та нашої національної ідентичності. Зокрема, за Вашої фінансової підтримки в паризькому Луврі відбулася виставка під назвою «Скульптура бароко в Україні XVIII століття: Іоанн Георг Пінзель». Це також метод культурної дипломатії?

Т.Д.: Ми уже тривалий час разом з Іриною втілюємо в життя принципи культурної дипломатії. Тому з ентузіазмом і гордістю за наш український народ підтримали культурно-мистецький проєкт «Під зорею Пінзеля» та інвестували свої кошти у справу відродження забутого творчого спадку геніального скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля, якого називають українським Мікеланджело. 

– Як упродовж життя формувалися Ваші особистості? Чиї дії та слова мали вплив на Ваше з дружиною формування характерів?

Т.Д.: Я народився у селі Товстенькому Чортківського району Тернопільської області, у багатодітній селянській родині. У нашій сім’ї завжди дотримувалися українських традицій. Для мене і трьох моїх братів мої батьки завжди були прикладом у всьому. Дітям змалку прищеплювалася любов до рідної землі та праці. Втім, я встигав ще й порибалити з друзями і пограти у футбол. Моя любов до футболу і привела мене у Тернопільський педагогічний інститут, в який я поступив після закінчення школи у Гусятині, де на той час мій батько був міським головою.  

З надзвичайною теплотою і повагою також завжди згадую свого другого після батька наставника – декана факультету фізичного виховання Тернопільського педагогічного інституту Б.М. Шияна, який своїм прикладом наполегливості та працьовитості дав мені вірний дороговказ до успіху. 

Вже у зрілому віці нам з Іриною пощастило бути особисто знайомими з багатьма видатними українцями сучасності, спілкування з якими дуже цінуємо. Зокрема, це шановний владика Борис Гудзяк, всесвітньовідомий економіст Богдан Гаврилишин, народний художник України та лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Іван Марчук, інші знані та успішні українці.

І.Д.: Я також зростала в атмосфері української родини, в якій шанували українські традиції. Народилася у місті Борщів, у вчительській сім’ї. Змалку захоплювалася таємничою красою борщівських вишиванок та співами українських пісень. Після закінчення школи пішла стопами своєї матері, вступивши на філологічний факультет Чернівецького університету. Після закінчення навчання приїхала вчителювати у Тернопіль, у школу, де і познайомилася з Тарасом. У 1992 році ми побралися, а рік у нас народився чудовий син Іванко. Ось так спільно ми і досі крокуємо разом по житті, разом вчимося та вдосконалюємося, разом працюємо та допомагаємо один одному, щоразу підставляючи одне одному своє плече та допомагаємо іншим інтегрувати у своє життя екологічні принципи життя.   

– Разом з Іриною та американською компанією Amway і бізнес-школою «Нетворк-21» Ви 25 років успішно розвиваєте бізнес, який став справою Вашого життя. У чому секрет успіху Вашого бізнесу та що слугує натхненням для Вас? 

Т.Д.: Наш бізнес – це командна гра, де загальний успіх залежить від індивідуальних досягнень кожного! 25 років тому назад ми з Іриною познайомилися з цінностями компанії Amway: «Сім’я. Успіх. Свобода. Винагорода» і зрозуміли, що нам це гасло також є близьке. Тому своїм життєвим пріоритетом відтоді ми обрали екологічну тему – з тих пір наше життя у побуті підпорядковується принципу екологічності та практично всі наші бізнесові проєкти стосуються цієї тематики. Адже такі проєкти просто приречені бути успішними! 

Наші проєкти – завжди успішні, бо вони екологічні і ми вкладаємо в них свою душу та маємо команду однодумців, кожним з яких пишаємося. 

А ще ми з Іриною відкрито ведемо свій бізнес, сплачуємо податки, займаємося соціальними проєктами та завжди відкриті для спілкування у соціальних мережах. Тому нас щоразу мотивує зворотній відгук наших дописувачів. Дякую кожному з них, усім нашим друзям офлайн та онлайн, адже усі ці підказки, коментарі, лайки, перепости – це все завжди стимулює нас рухатися вперед і не зупинитися на досягнутому!

– Пане Тарасе, нещодавно неймовірний фурор спричинив Ваш новий проєкт – створений та розташований у Тернополі Budmall.center – перший в Україні мобільний виставковий майданчик готових каркасних, екологічних, модульних будинків, виготовлених «під ключ». Що спонукало Вас – економіста – до створення цього інноваційного, будівельного проєкту?

Т.Д.: Зізнаюся, мене постійно тягнуло і тягне до будівництва – це в мене, мабуть, від батька. Свого часу першим моїм інвестиційним об’єктом став ТРК «Атріум» – стара побудова, архітектурна пам’ятка, яку ми розбудували, зберігши її первозданну архітектуру. З тих пір модернізований «Атріум» став справжньою окрасою файного міста Тернополя: місцем культурного відпочинку, центром дозвілля та шопінгу. Цього року ТРК «Атріум» відзначає уже свої 14 років. 

Головне у будівництві, як і в державі, – щоб все, що будуєте, було збудовано на совість і навіки! 

Згодом, після «Атріуму», я взявся також ще й за будівництво власного великого будинку для нашої сім’ї, де зміг матеріалізувати свої мрії, які з самого початку моєї бізнесової кар’єри були у вигляді картинок у моєму  «Альбомі мрій», які я втілив у цьому проєкті сімейного будинку. 

Наступним моїм будівельним майданчиком став центр «ТрасІмперія» площею 10 тисяч квадратних метрів, де створили музей ретро-автомобілів «Ретро-Кортеж». Потім збудували станцію для човнів на березі Тернопільського ставу та в селі Пронятин, а також еко-садибу «Горигляди» у красивому Дністровському каньйоні. 

Будова, яка відбулася минулого року, якою я дуже пишаюся, – це станція сонячної енергетики потужністю 3 МВт, яка стала свого роду нашою сімейною з сином інвестицією в альтернативну енергетику та збереження довкілля. Таким чином екологічна тема, якої ми дотримуємося уже багато років та яку ми пропагуємо у світі, отримала нове, інноваційне продовження. 

Після розбудови автомобільного ринку «Бережанський» ми розпочали у час війни створення необхідного, нового екологічного проєкту Budmall.Center, який став моїм новим натхненням та спрямований для того, щоб якісно відбудувати Україну, допомогти виробникам деревообробної галузі налагодити бізнес-процеси та вийти на світові ринки. Важливою місією проєкту Budmall.Center стало бажання допомогти тим тимчасово переміщеним мешканцям України, житло яких постраждало під час війни та не підлягає відновленню. 

Унікальні модульні будинки проєкту Budmall.Center за прийнятною ціною нині є дуже необхідні для тих, хто потребує житло та цінує екологічність.

– Соцмережі нещодавно облетіла ще одна новина: будучи експертами рекомендаційного маркетингу та об’єднавши зусилля зі своїми партнерами, Ви створили платформу 4Qlife – «Для якісного життя», яка дає можливість допомогти ще й іншим розпочати свою власну справу.

І.Д.: Це справді так. У липні відбувся старт нашого марафону LIFE RESTART, що об’єднав цикл корисних, безкоштовних марафонів, де у якості спікерів залучаємо знаних експертів. Теми – різноманітні, цікаві і потрібні, особливо в час війни – стосуються здоров’я та успішного життя. Нещодавно я також провела цікавий марафон на тему: «Самореалізація, як мотивація до змін в житті і в бізнесі», на якому розповідала про дієві практики, у дієвості яких я переконалася на власному досвіді.  

Т.Д.: Зізнаюся, нашим найважливішим, перспективним та прибутковим я вважаю саме бізнес рекомендаційного маркетингу, який ми з Іриною та своїми партнерами побудували у 18 країнах світу, на основі взаємовідносин виробника та споживачів. Саме прибутки від цього бізнесу і дають нам можливість інвестувати в різні об’єкти нерухомості, про які я розповів раніше.

– Пане Тарасе, Ви – успішний бізнесмен, який постійно в русі та постійно усміхнений – справляєте враження щасливого чоловіка. Що для Вас є щастя?

Т.Д.: Своє щастя я вже знайшов: і в сім’ї, і в бізнесі. Для мене головне щастя – моя дружина Ірина. Адже запорукою щасливих подружніх стосунків є мудра жінка. Мені з Іриною пощастило. Ми удвох провадимо бізнес – кожен обрав ту частину роботи, яка йому краще вдається. Також щасливий тим, що ми виховали чудового сина, який нині є для нас надійним помічником та партнером у бізнесі.

– Пані Ірино, Ви справляєте враження щасливої жінки. А щасливою жінку, як відомо, робить чоловік. Знаю, цьогоріч Ви відзначили 30-річчя свого подружжя. На Вашу думку, у чому секрет щасливих подружніх стосунків?  

І.Д.: Щастя – це коли всі здорові і панує мир на Землі, коли не гинуть люди. Для жінки щастя – також у розумінні та сприйнятті її тією людиною, яка поруч. Щоб не потрібно було нікому нікого змінювати, щоб жінку сприймали і цінували такою, якою вона є. Секрет щастя у моїй сім’ї – це коли панують взаємна любов, повага, злагода, а чоловік і жінка – надійні партнери і в житті, і в бізнесі. Мені з чоловіком дуже пощастило. Також я щаслива, що маю сина, якого ми добре виховали і тепер пишаємося його здобутками. Наш син – це ще одна наша велика, успішно втілена у життя мрія.

Сьогодні кожен із нас є будівничим у своєму житті – будівничим своєї долі, своїх відносин, свого бізнесу, своєї сім’ї, своєї екологічності.   

– Кажуть, кожна сильна духом людина має своє особисте місце сили. Що для Вас є місцем сили? Мабуть, це Ваш чудовий дім, який приємно вражає.

Т.Д.: Справді, наш з Іриною сімейний будинок – це наше з Іриною місце сили. Він знаходиться на краю лісу, там є басейн, тренажерний зал, чудова альтанка. Ми дуже довго мріяли про власний великий дім. Мої мрії були настільки великі, що довели будову аж до 1400 квадратних метрів. Звісно, зараз стільки багато я вже не будував би, але тепер – це чудове місце для роботи, проведення онлайнів та зустрічей друзів, а також для релаксації та відпочинку. Це свого роду наша фортеця та наш домашній санаторій-профілакторій.

І.Д.: Дуже люблю наш сімейний дім. Він для нас володіє особливою енергетикою – адже тут все зроблено з великою любов’ю. Де б ми не були, у яких чудових краях, ми завжди поспішаємо у Тернопіль, у свій рідний для нас дім, де залюбки і працюємо, і релаксуємо. Для нас наш дім – це наше справжнє місце сили!

– Знаю, Ви нещодавно відправили на фронт такі необхідні бійцям два автомобілі-позашляховики. Що спонукало Вас так вчинити?

null

Т.Д.: З самого початку війни ми – підприємці різних ділових клубів – згуртувалися, щоб допомогти фронту. Це, мабуть, те найменше, що ми можемо зробити для тих відважних українських воїнів, які зі зброєю в руках на фронті щодня, без вихідних, захищають нас та нашу Україну. Ми так само щодня, без вихідних, маємо допомагати фронту – перед відправкою на фронт придбані автомобілі повністю пройшли ретельний техогляд та були перероблені під потреби армії. 

Втім, попри волонтерство, ми маємо бути ефективними ще й кожен на своєму робочому місці. Нещодавно на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який я відвідав, спікери говорили також про те, що у час війни маємо особливо дбати про здоров’я людей – а ми зі своєю командою уже 25 років дбаємо про екологічність та здоров’я людей. Ось так і виникла в нас ідея проведення нинішніх, таких популярних марафонів здоров’я як офлайн, так і онлайн, де ми розповідаємо про правильний питний режим, збалансоване харчування, різні екологічні програми та у якості спікерів залучаємо знаних фахівців. І люди, зокрема у Львові, дуже активно та позитивно відгукуються на наші програми здоров’я. Адже бізнес навіть у час війни має працювати і сплачувати податки – економіка України за будь-яких умов має функціонувати! 

– Як вважаєте, що потрібно для того, щоб Україна стала могутньою та процвітаючою країною?

Т.Д.: Українцям потрібна передусім консолідація сил та єдність – особливо це є важливим у час війни. Я ніколи не був у жодній партії, але переконаний, що українці мають бути коректними у своїх висловлюваннях. Будь-які чвари між українцями є неприйнятні, бо дискредитують Україну на світовому ринку. І лише у єдності – наша сила. Саме тому я виступаю за різні ділові об’єднання підприємців. Тому і створив у Тернополі кластер виробників деревообробної індустрії, бо лише так можна допомогти виробникам з виходом на нові ринки. Адже, крім наявної відваги, яку нині успішно демонструють на полі бою наші мужні воїни ЗСУ, українцям потрібно розвивати економіку, залучати інвестиції, а також потрібно дбати ще й про збереження своєї національної української ідентичності. Бо це наші корені. А без коренів, як відомо, ніщо не росте.

– І наостанок. Про що мріє щасливе подружжя Тарас та Ірина Демкури?

І.Д.: Звичайно, як і всі українці, мрію про якомога швидшу перемогу України над загарбником. Мрію про чисте, мирне небо над нашими головами та щасливу і процвітаючу Україну. Бо це наш рідний край, ми тут живемо, тут живе мій син – покидати Україну ми не хочемо і не будемо! Вірю у перемогу України! 

Т.Д.: Я також мрію про вільну і незалежну, самодостатню Україну! Ми – підприємці – щодня, крок за кроком докладаємо зусиль для розвитку України – це наша внутрішня потреба. Гасло моєї компанії: «Через культурну дипломатію – до економічного співробітництва!». Україна багата своїми надрами, а також полями, горами, лісами, морським узбережжям, тут живуть чудові люди. Тож маємо бути сильними у різних сферах і щоразу показувати європейцям, що українці – сильна духом нація, працьовита, відповідальна, з успішними та максимально ефективними  підприємцями!

Розмовляла Ірина Запотічна-Ванчосович

Фото з особистого архіву Тараса та Ірини Демкури

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: