На Тернопільщині дослідили історію пам’ятного знаку воїнам УПА

Опубліковано:
24 Серпня, 2022

Науковці Тернопільського обласного центру охорони пам’яток культурної спадщини дослідили історію пам’ятного знаку воїнам УПА, що знаходиться у селі Данилівці на Зборівщині.

Дізнатися більше про цей знак вдалося за допомогою найстарішого жителя, уродженця цього села – Петра Осадці. Чоловік народився у 1930 році і з того часу мешкає у Данилівцях, тому чимало знає про цю місцевість та її особливості. Чоловік розповів, що був очевидцем встановлення пам’ятного знаку українським воїнам, а пізніше став його рятівником та ініціатором відновлення.

«Зі слів Петра Осадці, у 1943 р., «за німців», з ініціативи товариства «Просвіта» в Данилівцях було встановлено пам’ятний знак на честь українських воїнів, які загинули в боротьбі за волю України (в той час вшановували легіонерів Українських Січових Стрільців та героїв Української Галицької Армії). Потрібно зауважити, що символічні могили, встановлені в часи німецької окупації, ми зустрічали і в інших населених пунктах на території галицької частини Тернопільщини. Виникає питання: чому німецька влада дозволяла їх встановлення, а радянська — категорично ні? Відповідь криється в нашій історії: в часи Першої світової війни німці оцінювали наші збройні формування, зокрема УССів, як союзницькі, тому й толерували їх пошанування під час Другої світової. А для радянської влади усе, пов’язане з незалежністю України, було ворожим. Попередньо на місці пам’ятника в Данилівцях стояв інший, простіший (тепер він на кладовищі). Новий же пам’ятний знак спорудили у вигляді курганоподібного земляного насипу, увінчаного залізним хрестом. Пан Петро пригадував, як відбувалося будівництво монументу. Землю доставляли возами, тачками, а потім відрами і руками насипали «могилу», після цього її обкладали дерном. На вершині встановили високий металевий хрест з тризубом. Відкриття «Стрілецької могили» мало урочистий характер. Було велелюдне зібрання громади в українських народних строях. Молодий Петро Осадця тоді зачитував патріотичний вірш про «Просвіту». Для нас він по пам’яті задекламував декілька тих поетичних рядків», – розповіли працівники Тернопільського обласного центру охорони пам’яток культурної спадщини 

Детальніше можна дізнатися за посиланням.

null
null
null
null
null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #УПА
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: