На Тернопільщині засудили водійку, через яку загинула у аваріїї її 17-річна сестра

10.08.2022 20:04   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Загиблій Анастасії було 17 років. За кермом авто була її сестра Аліна, яка в той день тільки отримала водійське посвідчення.

Про це повідомляє "Терен".

До 4 років позбавлення волі без права 3 роки керувати автомобілем засуджена жителька Тернопільщини Аліна К. Її визнали винною у скоєнні ДТП, де загинула її двоюрідна сестра - 17-річна Анастасія з села Озеряни Борщівського району.  Таке рішення прийняла колегія суддів Тернопільського апеляційного суду, яка розглянула  апеляційні скарги на вирок суду першої інстанції прокурора і потерпілих - батьків загиблої у аварії дівчини. Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду. 

null

Нагадаємо, резонансна аварія сталася 26 травня 2018 року неподалік Плебанівки на Теребовлянщині. Анастасія разом з двоюрідною сестрою Аліною та її хлопцем їхали до Тернополя, щоб погуляти містом. Аліна була за кермом “Шевроле” - саме вранці цього дня отримала водійське посвідчення. Дівчина не впоралася з керуванням, виїхала на узбіччя та врізалася в дерево. Усі троє були травмовані, найбільше - Анастасія, яка наступного дня померла у лікарні.

Вироком Чортківського районного суду від 19 травня 2022 року Аліну визнано винною у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілої. Їй призначили покарання у виді 4-ох років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами. Однак суд звільнив обвинувачену від відбування основного покарання з випробуванням та встановив 3 роки іспитового строку.

Як встановив суд, під час керування обвинувачена не була достатньої уважною та належно не стежила за дорожньою обстановкою. Неподалік Плебанівки вона їхала зі швидкістю щонайменше 80 км/год, хоча Правила дорожнього руху зобов'язують водія зі стажем водіння до 2-ох років поза межами населеного пункту вести авто не швидше, ніж 70 км/год.

У цей час їй назустріч, здійснюючи обгін “Форда”, рухався “Мерседес” під керуванням невстановленого слідством водія. До місця роз'їзду водій “Мерседеса” завершив маневр обгону та повернувся на свою смугу руху. І хоча Аліна мала можливість завчасно виявити зустрічне авто, своєчасно не зменшила швидкість руху аж до повної зупинки. Через неуважність, відсутність навичок водіння та порушення безпечного швидкісного режиму продовжила рух. Однак уже після роз'їзду із зустрічним автомобілем без необхідності Аліна різко повернула на узбіччя, внаслідок цього автомобіль занесло, і водійка втратила контроль над керованістю автомобіля. Відтак “Шевроле” виїхало в кювет й боковою частиною врізалося у дерево.

Не погодившись із судовим рішенням в частині призначеного покарання, батьки загиблої Анастасії та прокурор подали апеляційні скарги, в яких просили вирок суду першої інстанції скасувати та ухвалити новий, яким призначити обвинуваченій реальну міру покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортом.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду погодилася із доводами апелянтів, що призначене покарання не відповідало ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

На думку колегії суддів, звільняючи обвинувачену від призначеного покарання з випробуванням, суд першої інстанції в достатній мірі не врахував:

  •  ступінь тяжкості кримінального правопорушення, яке належить до категорії тяжких злочинів;
  •        обставини вчинення злочину. Зокрема, грубе порушення обвинуваченою Правил дорожнього руху України, внаслідок чого загинула неповнолітня пасажирка, єдина дитина в родині. Також суд встановив, що Аліна сіла за кермо в день отримання водійських прав, при тому не мала достатніх навичок водіння. Це підтверджено вироком Борщівського районного суду від 23 липня 2019 року, яким засуджено інструктора автошколи. В суді він визнав, що підписував документи про навчання Аліни, хоча насправді вона перебувала за кордоном;
  •         думку потерпілих, які, хоча Аліна К. є їхньою племінницею, вимагали призначити їй реальну міру покарання. Разом із тим, за 4 роки з моменту аварії обвинувачена не відшкодувала їм моральні та матеріальні збитки.  

У своїх доводах сторонах захисту повідомила, що після ДТП Аліні призначено 3 групу інвалідності загального захворювання. А нещодавно вона народила дитину. Ці обставини колегія суддів врахувала при постановленні вироку.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі