Тернопільські лікарі розповіли, як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни

Опубліковано:
29 Липня, 2022

Тернопільські лікарі розповіли, як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни. Медики кажуть, що людина може отримати безоплатну меддопомогу при туберкульозі в будь-якому закладі, який продовжує працювати.

«Центр громадського здоров’я разом з Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health підготували маршрут пацієнта в умовах воєнного часу для отримання медичної допомоги при туберкульозі. Пацієнти, які не змінювали місця проживання, мають симптоми і хочуть обстежитися на наявність туберкульозу, можеуть звернутися до свого сімейного лікаря для первинного огляду та діагностики або до  лікаря-фтизіатра найближчого протитуберкульозного закладу навіть без направлення. Якщо ж людина змінила місце проживання, то може звернутись до нового сімейного лікаря за консультацією. При зверненні до амбулаторії укладати нову декларацію з лікарем не потрібно. Під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги мають вести облік переміщених пацієнтів за спеціально визначеною формою. Можна звернутися до найближчого фтизіопульмонологічного центру по самозверненню. З собою потрібно мати паспорт або посвідчення ВПО. Якщо пацієнт лікував туберкульоз, але виїхав зі свого регіону, то тримати, за можливості, зв’язок зі своїм лікарем – по телефону, у месенджері або поштою. Бо саме ваш лікар може допомогти у вирішенні багатьох питань, також варто звернутися до найближчого фтизіопульмонологічного центру, там нададуть потрібний догляд і лікування. Де знайти працюючий протитуберкульозний заклад та фтизіатра? Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn.

Перелік працюючих закладів також зібрав Центр громадського здоров’я України: https://bit.ly/3k24OnP.

Щоб продовжити лікування туберкульозу у домашніх умовах під наглядом спеціаліста первинки – потрібно зв’язатися з вашим лікарем. Якщо з лікарем є зв’язок, то запитайте, як тепер отримувати допомогу. Якщо контакт втрачений або ви переїхали у безпечніше місце – знайдіть нового сімейного лікаря, який допоможе відновити терапію та буде супроводжувати ваше лікування.

Детальніше, як отримати допомогу сімейного лікаря, терапевта, педіатра у воєнний час тут: https://bit.ly/38SreWp.

Всі заклади первинної ланки, які підписали договір з НСЗУ на пакет послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», надають такі безоплатні послуги:

контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка;

динамічне спостереження за станом пацієнта;

організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;

визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;

організація, забезпечення та зберігання протитуберкульозних препаратів. Їх сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Бережіть себе та продовжуйте піклуватися про власне здоров’я!», – кажуть лікарі.

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Лікарі у Тернополі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: