У громаді на Тернопільщині молодіжна рада створила благодійний фонд

26.07.2022 13:26   Джерело: TeNews
Опубліковано : Сергій Волохатий

У Зборівській громаді, що на Тернопільщині, активно працює Молодіжний Конгрес. У 2021 році Молодіжний Конгрес Зборівської громади із своїм проєктом «Збільшення соціальної відповідальності молоді у Зборівській громаді» став переможцем в конкурсі від Програми «U-LEAD з Європою».

Проєкт стосувався навчання та створення ініціативних груп волонтерів серед молоді громади. У громаді було створено 5 ініціативних команд волонтерів, які розпочали працювати з різними категоріями населення – дітьми, пенсіонерами, медиками, мешканцями та малозабезпеченими сім’ями.

Ми проводили чимало заходів для відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування  підопічних у с. Перепельники. У рамках заходів «Онук на годину» молоді вдалося поспілкуватися з підопічними закладу та провести для них різноманітні акції, включаючи залучення аніматора-актора. Життєві обставини, пандемія, віддаленість - все це стало причиною низького рівня комунікації/спілкування пацієнтів стаціонарного відділення КУ «Центр надання соціальних послуг» з родичами та знайомими. За підтримки програми «U-LEAD з Європою» у них з’явилась можливість спілкуватись із рідними через Інтернет, який провела Зборівська міська рада, та придбаного ноутбука за кошти локальної субсидії. Крім того, для пацієнтів/підопічних тепер діє спільна зона відпочинку з доступом до телебачення, що дозволяє розбавити дозвілля цієї вікової категорії, – ділиться Леся Голояд, президентка Молодіжного Конгресу Зборівської громади.

Ініціативні групи напрацювали проєкт програми «Розвитку волонтерської діяльності серед молоді Зборівської громади на 2021-2024 роки». На сесії Зборівської міської ради затвердили цю програму та передбачили кошти в сумі 200 тис грн. на її втілення.

Молодь загорілася можливістю втілювати волонтерські проєкти та допомагати людям, які цього потребують. Отримавши теоретичні знання з волонтерства та закріпивши їх практичним досвідом, молодіжна рада стала потужним осередком розвитку волонтерства у Зборівській громаді.

У перший день війни Молодіжний Конгрес Зборівської міської ради відкрив оперативний Штаб молоді на базі Молодіжного медіацентру DRUZI, який рада завдяки гранту заснувала у 2019 році. Напрямки роботи стосувались збору речей та продуктів для військових та для осіб, які приїхали у місто Зборів з інших куточків країни у пошуках безпеки. Волонтери сортували продукти, засоби гігієни, одяг та плели маскувальні сітки. До молодіжної ради долучились школярі, педагоги та жителі міста.

Коли потреби військових стали серйознішими та стосувались амуніції – молодіжна рада відкрила рахунок на одного із членів. На сьогодні лише у гривнях Молодіжний Конгрес зібрав більше 1 млн. грн. Здебільшого за ці кошти купують прилади нічного бачення, військове взуття, плитоноски, тактичні рукавиці, джгути-турнікети та аптечки.

- Для нас було приємною несподіванкою, що люди дуже активно долучились до нас і ресурсами людськими, і ресурсами матеріальними. Жителі нашого міста допомагають нам із продуктами, додатковим транспортом, контактами, виготовленням готової продукції та енергетичних батончиків. – розповідає Вікторія Романів, заступниця Президентки Молодіжного Конгресу.

Згодом команда і сама почала відвідувати військових. З 24 лютого Молодіжний Конгрес вже 7 разів їздив власним транспортом на передові позиції  Миколаївщини, Харківщини, Сумщини. Планують робити це і надалі.

Офіційно зареєструвати свою благодійну діяльність у Молодіжному Конгресі вирішили через місяць після початку війни і активної волонтерської роботи. До складу засновників фонду увійшли повнолітні члени Молодіжного Конгресу та молоді підприємці громади, які працювали на базі волонтерського штабу Конгресу Зборова.

Благодійний Фонд планує працювати і після перемоги, охоплюючи багато сфер, зокрема і роботу з дітьми, людьми похилого віку, організацію благодійних заходів та акцій. Ці всі заходи Молодіжний Конгрес робив і до того.

- Мабуть, ми зрозуміли наскільки важлива наша діяльність зараз. Ми стали координаторами волонтерського руху у громаді. Лише на нашому каналі понад 2500 людей, які щодня нас читають. Це великий показник для невеликого міста. Офіційна благодійна діяльність допоможе нам залучати великих меценатів з бізнесу та бути ще більш прозорими у своїй роботі. – коментує Леся Голояд.

Нещодавно Молодіжний Конгрес розпочав реалізацію ініціативи «7 сіток – 7 фільмів», в рамках якої місцева молодь збирається для плетіння маскувальних сіток для наших захисників. У перервах молодь переглядає патріотичні фільми та планує свою діяльністю.

– У Зборівській територіальній громаді дуже активна місцева молодіжна рада, яка багато працює над розвитком своєї громади. Проєкт, який вони реалізовували, важливий, адже стосувався розвитку культури волонтерства серед молоді. Команда Молодіжного Конгресу проводила цікаві активності в рамках проєкту, багато працювала з молоддю над розвитком навиків волонтерства, проєктного менеджменту чи медіаграмотності. Як результат – у громаді діє програма підтримки розвитку волонтерської діяльності серед молоді, а молодь продовжує активно волонтерити, що в теперішніх умовах відіграє важливу роль, – коментує Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі