Зберегти не лише урожай, а й життя працівників

Опубліковано:
22 Липня, 2022

Цьогорічні жнива у нас важкі. Не тому, що не вродило. Ціна хліба надзвичайно висока, бо ворог намагається не лише зруйнувати наші міста, знищити наші надбання, але й прагне залишити Україну без зерна. Коли дозрілі хлібні поля випалюють російські агресори, коли техніка підривається на мінах, а з неба може прилетіти ракета, ціна сільськогосподарської, фермерської праці виростає у стократ. Тому потрібно допомогти аграріям передусім зберегти людей, техніку, створювати безпечні умови праці і допомагати тим, хто трудиться на благо України, забезпечуючи продовольчі запаси.

В Україні минулого року працювало майже 78 тисяч аграрних підприємств, на яких трудилося близько 2 млн осіб. Це орієнтовно 20% від усього зайнятого працею населення країни. Цього року питання збереження життя, здоров’я працівників, зокрема в сільському господарстві, є ще більш нагальним, бо людських втрат через війну в Україні щодня все більшає…

Фонд соціального страхування України вже багато років є тим інститутом, який разом із соціальними партнерами крок за кроком, наполегливо, через використання інструментів профілактики впливає на запобігання нещасним випадкам, усуваючи загрози здоров’ю та життю працівників, викликані умовами праці.

Саме про превентивні заходи, попередження травматизму та допомогу господарствам у створенні необхідних умов для всебічної безпеки йшлося на нараді, яка днями відбулася в управлінні Держпраці в Тернопільській області за участі представників управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Визначили та обговорили план, за яким представники цих установ будуть виїжджати в райони, зустрічатися з працівниками аграрних, фермерських господарств, аби допомогти в підготовці та проведенні жнив методиками, організацією належного дотримання інструкцій з охорони праці. Найближчим часом заплановано відвідання підприємств АПК Чортківського району. В ПАП «Агропродсервіс» днями вже побували, зустрілися з керівниками господарства та безпосередньо в полі з комбайнерами, водіями транспортних засобів, де провели інструктаж.

Страхові експерти з охорони праці відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області беруть участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань, і в разі страхового випадку проводиться фінансування виплат постраждалим чи їх родинам. Усі ми незастраховані від подібних сумних життєвих негараздів, але застраховані у Фонді соціального страхування України, коли офіційно працюємо, а відповідно, забезпечені страховими виплатами. Попри військові дії в Тернопільській області за І півріччя профінансували понад 2 мільйони гривень на виплати потерпілим на виробництві або їх сім’ям.

Аналіз травматизму на підприємствах АПК свідчить про те, що під час зернозбиральної кампанії найчастіше травмуються водії, підсобні робітники, механізатори та слюсарі. Це відбувається через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів та порушення Правил дорожнього руху.

Системною роботою у цьому напрямі можна захистити працівників від впливу виробничих факторів. Адже існують алгоритми, детальні рекомендації, як убезпечити працівників, а також наочні матеріали та зразки документів. Лише варто враховувати їх і дотримуватись. Кожна робоча ділянка, кожне робоче місце може стати причиною травматизму чи навіть смерті, якщо неналежним чином ставитися до інструкцій з охорони праці або взагалі ігнорувати їх.

Вказівками щодо правильності тих чи інших дій, коли йдеться про звичні побутові речі, ми часто легковажимо, але чи можна так чинити, якщо від чіткого дотримання інструкції залежить не лише наше життя, а й тих, хто нас оточує?! Тому в період максимального напруження під час збиральних робіт слід пам’ятати про створення безпечних умов праці для людей, які залучені до жнив. Це проведення з ними необхідних інструктажів, забезпечення індивідуальними засобами захисту, відповідною технікою, транспортом при перевезенні зерна та соломи, необхідним протипожежним устаткуванням, вогнегасниками, медичними аптечками тощо.

Особи, які допускаються до участі у виробничому процесі, повинні мати професійну підготовку (у тому числі з безпеки праці), що відповідає характеру робіт. Над цими питаннями інтенсивно працюватимуть представники управлінь Фонду соціального страхування України в Тернопільській області та Держпраці, щоб на зустрічах у господарствах максимально допомогти аграріям зберегти не лише врожай, а й власні життя.

Федір БОРТНЯК, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

null

Нарада в управлінні Держпраці 
null

Фото Бортняка Ф.В.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бортняк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: