Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Пам’ять – не знищити

19.07.2022 18:10   Джерело: TeNews
Автор : Валентина Семеняк

Люблю спілкуватися з пані Вірою Квятковською із Великих Гаїв. Вона відома краєзнавиця  і шанувальниця не лише історії рідного села, а й України. А ще – найпозитивніша особистість з кола усіх моїх знайомих. Це дуже важливо, особливо зараз, під час воєнного лихоліття. Вона стільки знає про рідний край, що годі! Кажу їй: пишіть, пишіть, пишіть… Ваші спогади – це безцінний скарб для нас усіх. І, що найголовніше – для майбутніх поколінь. Письмо пані Віри легко й доступно читається. Вона майстерно вкраплює у свої тексти художні описові родзинки, від чого написане тільки виграє і стає неповторною барвою у розмаїтті сучасного краєзнавчо-пізнавального світу.

Ось і зараз вона розмістила в себе на сторінці у ФБ цікаві давні світлини, до яких причетна її родина:  

«Зліва направо: Богдан Кордуба, Іван Петрів, Іван Майка,

Роман Кордуба та їхні друзі. Це єдина світлина братів моєї мами Кордубів в молодих роках. Богдана замордували в сталінських гулагах, обидва Івани були засуджені, а потім переведені на поселення, що на Далекому Сході.  Роману вдалось емігрувати Спочатку в Європу, а згодом – до Австралії. Перепробував різне, та піднявся на тому, що було в генах–рільництво від діда-прадіда...

Завіз з Європи саджанці хвої (15 мільйонів дерев, посадив кавові плантації незрівнянної кави). Зробив багато для розвитку українства в Австралії та й в Україні. Найактивніший меценат нашої гаївської церкви. Щодо костела. Я  пам'ятаю його, він був знесений десь на початку 50-их (певно 1952 р.) Все одно неможливо ще й досі змиритись… Навіщо було нищити таку архітектурну красу, котра дивом вціліла у майже повністю зруйнованому місті під час війни, а тут в мирний час...»?

На світлині: Тернопільські кавалери на недільному спацері біля покоїв «Шидловської», на тлі костелу (де зараз Цум).

null
Фото з  сімейного архіву

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі