Апеляційний суд виніс вирок жителю Теребовлянщини за вбивство зятя

11.07.2022 09:40   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Житель Теребовлянщини убив свого зятя.

Вказаним вироком 60-річного жителя Теребовлянського району Михайла Г. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 118 КК України (умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони). Про це повідомляють в пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

В ході судового слідства Тернопільським апеляційний судом встановлено, що 27 серпня 2020 року, приблизно о 20 год. 10 хв вечора, на терасі будинку в с. Барнадівка Теребовлянського району між обвинуваченим, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, та його зятем через зловживання тестем спиртними напоями виникла словесна сварка, що переросла у бійку. Під час бійки потерпілий вдарив обвинуваченого металевою каструлею по потилиці, а коли той впав, продовжував наносити літньому родичу удари ногами та руками, не даючи йому піднятись. Коли обвинувачений спробував підвестись, зять ударив його кулаком у груди, від чого обвинуваченого відкинуло на стіл. Побачивши на столі ніж, який він чистив рибу, чоловік схопив його та вдарив у груди зятя, спричинивши проникаюче ножове поранення, від якого потерпілий помер дорогою до лікарні. Такі дії обвинуваченого колегія суддів кваліфікувала за ст. 118 КК України – умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони. Відповідно до ст. 12 КК України, вчинив нетяжкий злочин.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину у заподіянні смерті потерпілому. Однак наполягав, що злочин вчинив, обороняючись від дій обвинуваченого, але смерті йому не бажав. Також розповів, що останнім часом стосунки із зятем значно погіршились і той неодноразово бив його. Ці свідчення підтвердили сусіди та його дочка, яка була дружиною потерпілого.

Разом із тим, колегія суддів відзначила, що застосований засіб захисту та заподіяння шкоди у вигляді позбавлення життя за конкретних обставин справи не відповідали небезпечності посягання і обстановці захисту. Відтак обвинувачений вийшов за межі заходів, необхідних для захисту своїх охоронюваних законом прав та інтересів, тобто перевищив межі необхідної оборони. Разом із тим, покарання обтяжило перебування обвинуваченого у стані алкогольного сп’яніння (ст. 67 КК України).

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до переконання, що апеляційні скарги прокурора та потерпілої на вирок Теребовлянського районного суду від 22 липня 2021 року слід задовольнити частково. Вирок суду першої інстанції скасувала та ухвалила новий, яким обвинуваченого визнано винуватим за ст. 118 КК України та призначила йому покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі