У Тернополі відкрили виставку, присвячену пам’яті видатного актора

06.07.2022 09:10   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

У Тернопільському обласному краєзнавчому відкрили виставку до 100-річчя від дня народження видатного актора Петра Ластівки. Він був актором театру та кіно, а також драматургом.

В експозиції представлені матеріали, які розповідають про життя митця. Основа виставки — фото сценічних образів актора, програми театральних вистав, а також збірки його творів.

«На життєвому шляху Петра Ластівки були суворі випробовування: раннє сирітство, голодомор, війна. Та ніщо не зламало мрії стати актором. Бажання служити театрові передалося від батьків, а оберегом його мистецької долі став корифей української сцени Амвросій Бучма. Закінчив школу кіноактора при Київській кіностудії художніх фільмів (1949, сьогодні кіностудія ім. О. Довженка). Він - виконавець 100 ролей на сцені театру. Брав участь у таких спектаклях: Петро («Наталка Полтавка» І.Котляревського), Мельниченко («Дай серцю волю, заведе в неволю» М. Кропивницького), Кравчина («Незабутнє» О. Довженка), Лопата («Земля» О. Кобилянської), Крячко («Дикий Ангел» О. Коломійця), Василь («Циганка Аза» М. Старицького). Знявся у кінофільмах: «Третій удар» (1948), «Чортова дюжина» (1970), «Вершники» (1972) та інших. Автор п'єс: «Міль» (1953), «За волю Карпат» (1955), «Дівчина з Десни»(1959), «Обличчям до сонця» (1968), «Роман Міжгір'я» (1972). Петро Ластівка прожив довге та складне життя і помер від вогню... — трагічно загинув 18 грудня 2018 року у місті Тернополі. Похований на міському кладовищі у с. Підгороднє, неподалік Тернополя», - розповідають працівники музею.

null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі