Уперше відкриваю для себе світ творчості харківської письменниці Людмили Охріменко, зустріч з якою відбулася у світлиці Тернопільської обласної наукової бібліотеки. На презентацію її воєнного роману «Оскар» зібрався чималий гурт шанувальників української книжки.

Особлива і непередбачена передісторія появи самого роману, адже прототип головного героя не вигаданий, та ще й сам вийшов на зв’язок із письменницею і спонукав її до написання книги. Однак, через певні обставини, в яких перебуває, його особистість у реальному житті залишається наразі втаємниченою і нерозголошеною. Зустріч з авторкою зарядила позитивним настроєм, надією на добрі зміни, на Перемогу у цій несправедливій рашистсько-загарбницькій війні. Пані Людмила з непідробною захопливою щирістю розповідала про волонтерські будні та культурно-інформаційний фронт. А волонтерить вона вже давно, адже війна насправді триває ще із 2014 року.

Цікаво було слухати харківську письменницю Людмилу Охріменко, а ще цікавіше – письменника, члена журі, експерта Міжнародного мистецького конкурсу «Коронація Слова» – Олександра Вільчинського. Його оцінювання було важливим і вагомим, адже згодом визначило долю майбутньої книжки. Читаючи рукопис, представлений під псевдо, як того вимагали умови конкурсу, тернопільський письменник був певен, що автор написаного – чоловік, настільки добротно витримувалась стилістика жанру (воєнний роман). А насправді за цим стояла жінка і її клопітка і напружена ретельна праця, адже спілкувалася не з одним військовим, аби передати  дух і жахіття жахливої війни.   

Приїхавши до нашого міста, авторка згаданого роману  згодом  зізнається у себе на сторінці: «Тернопіль – знакове для мене місто, адже спецвідзнаку «Коронації слова» надав мені Олександр Вільчинський – письменник і  науковець з Тернополя. І ось нарешті ми познайомилися! Він такий, як я собі і уявляла – добрий, креативний, веселий, страшенно розумний філософ! Тернопільська обласна наукова бібліотека зустріла тепло, а враховуючи погоду – навіть спекотно! Однак усі, хто прийшов на зустріч, не злякалися  високих градусів і розмова відбулася! Був контакт і було цікаво! Дякую!». Сьогодні Людмила Охріменко тимчасово проживає в Івано-Франківську і продовжує волонтерити. Кошти від продажу книг передає на потреби ЗСУ. 

«Оскар» вирушив в особливу мандрівку – доносити правду про війну. Презентація відбулася в рамках національно-патріотичного літературного проєкту «Із болем у серці». Керівником проєкту є Ірина Скасків – головний спеціаліст відділу Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, учасниця АТО. Пані Ірина наголосила, що такі творчі зустрічі та презентації книжок воєнної тематики є надзвичайно важливі саме в цей час. Модерувала захід Віра Горошок – завідувачка відділу міського абонементу.

Презентація цієї книги дуже знакова подія, адже об’єднала і згуртувала не лише внутрішньо переміщених осіб, а й представників  «Союзу  Українок»,  письменників, журналістів, бібліотекарів та шанувальників творчості Лариси Охріменко. Серед них – директор «Книгарні Є» у Слов’янську Віктор Разживін, викладач зарубіжної літератури Донбаського державного педагогічного університету, який поділився своїми враженнями про вже прочитаний роман. Не обійшлось без подарунку. Пісню «Спасибі, що ти був на цій землі»на слова  поетеси Лесі Любарської, виконав Валерій Богаченко, заслужений діяч естрадного мистецтва.

null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #оскар
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: