Історія Тернопільського ставка: цікаві факти

05.07.2022 17:33   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Як усі ми знаємо з історії, потужними фортифікаційними спорудами можуть бути не лише вали чи кам'яні стіни, а й річки, русло яких було повернене інженерами в потрібному напрямку. Хорошим прикладом таких рукотворних витворів можна вважати Тернопільський став.

Перші згадки про нього в історичних документах датуються XVI ст. Відразу після завершення зведення замку, власником якого був Я. А. Тарновський, фортечним стінам споруди знадобився додатковий захист. З цією метою вирішили зробити дамбу на річці Серет, яка протікає поряд, що дало б змогу створити штучне водоймище на підступах до фортеці. Додатково ставок планували використовувати для розведення риби, а також інших господарських потреб.

Тернопільський став оточив місто з трьох боків і став неприступною перешкодою для тих, хто брав замок в облогу. Через греблі шлях був відкритий лише на Львів, тому міські ворота було досить просто захистити, навіть маючи лише невеликий гарнізон стражників. У XVII столітті функціональність озера ще більше розширили. Завдяки сильній течії річки на її берегах встановили 4 нові млини.

Щоправда, є в історії Тернопільського ставка й чорні часи. У 1675 році дамба, що утворює його, була майже повністю зруйнована турецькими військами. На її відновлення пішло майже 20 років. Озеро навіть трохи розширили після завершення Другої світової війни. До речі, у ті роки його називали Комсомольським. Інженери не просто підвищили у ставку рівень води, а й облаштували причал для яхт.

Взагалі в Тернополі багато цікавих пам'яток, та обійти їх усі навіть із гідом за день не вийде. Але чого тут туристам не вистачає, то це азартних розваг. Наприклад, ставки на реальні гроші Dota 2 можна зробити лише через інтернет, стаціонарних букмекерів у місті немає. Але в цьому є і свої переваги, адже під час реєстрації на сайтах онлайн у букмекерських контор, новачки отримують солідний бонус, завдяки якому ставка, що зіграла, принесе набагато більше грошей.

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі