Громади Тернопільщини удосконалювали знання з трудового законодавства

Опубліковано:
5 Липня, 2022

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує допомагати громадам Тернопільщини. Нещодавно для представників громад Тернопільщини та Прикарпаття було проведено інформаційну сесію щодо трудового законодавства та кадрових питань під час дії воєнного стану. Захід організували у регіональному офісі U-LEAD у Тернопільській області.

«Ми продовжуємо надавати методичну підтримку територіальним громадам Тернопільщини з різної тематики. Під час війни діють особливі правила трудових відносин. Прийнято низку нових нормативно-правових актів, які регламентують кадрові питання. З’явилося чимало нових правил та понять, з якими громадам необхідно розбиратися та застосовувати їх у своїй роботі», – коментує Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області.

Учасники інформаційної сесії ознайомилися із законодавчими змінами щодо можливих підстав звільнення посадових осіб місцевого самоврядування, працівників комунальних підприємств, установ під час воєнного стану. Також розглядалися особливості призупинення дії трудового договору та його наслідки.

«Призупинення дії трудового договору це відносно нова норма в нашому трудовому законодавстві. Цей інститут почав діяти в Україні в березні 2022 року. Така норма має свої особливості та низку відмінностей від інших інститутів трудових відносин. Так, припинення дії трудового договору – це зупинка трудових відносин, але без звільнення, проте за умови, що роботодавець не може забезпечити працівника роботою, або працівник не може виконувати роботу», – розповідає Вікторія Чебан, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області.

Така норма може застосовуватися у зв’язку з військовою агресією проти України та не може діяти довше, ніж період воєнного стану. Розпорядчий документ про призупинення дії трудового договору має включати інформацію про причини призупинення, термін дії такого розпорядження, кількість працівників, умови відновлення дії договору тощо.

Роботодавець не виплачує заробітну плату в період призупинення дії трудового договору, але повинен вести облік сум, які не були виплачені за цей час.

Також розглядалися особливості звільнення з роботи з ініціативи працівника та роботодавця в умовах воєнного стану. Експерти детально аналізували процедуру та підстави кожного з видів звільнення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #трудове законодавство
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: