БФ «Shelter Ternopil»: продовжуємо активно допомагати гуманітарним вантажем у регіонах, де цього потребують

30.06.2022 20:52   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Миколаївщина, Херсонщина, Харківщина та Київщина – ті регіони, які впродовж червня отримали гуманітарну допомогу з Тернополя, від благодійного фонду «Shelter Ternopil». Одяг, продукти тривалого зберігання, медикаменти та інше відправляють туди, де це необхідно, розповіла засновниця фонду Мар’яна Юлик.

 Війна продовжується. Понад 4 місяці Україна протистоїть вторгненню окупантів, а українці продовжують боротися на всіх фронтах – військові вибивають загарбників на передовій, а волонтери впевнено і вперто тримають тил.

У БФ «Shelter Ternopil» кажуть – гуманітарну допомогу, за наявності, видають у Тернополі та відправляють волонтерам в інші регіони, як і раніше.

«Для нас вже звичною стала практика, що для ВПО у Тернополі ми видаємо переважно засоби індивідуальної гігієни для дорослих і дітей та дитяче харчування. Також є візочки. Одяг та продукти тривалого зберігання намагаємось відправляти туди, де ситуація скрутніша – східні і південні регіони та райони Київщини, які найбільше постраждали. Адже тут, в Тернополі, все ж люди мають більше можливості отримати допомогу чи придбати щось власними силами. А там ситуація значно гірша», – зауважує Мар’яна Юлик.

До прикладу, вже два буси впродовж червня допомогли завантажити для Харкова. У «Shelter Ternopil» звернулися волонтери з організації «Харкiвськi Чарiвники при пiдтримцi Романа Бондаренка». Серед іншого передали медикаменти, крупи, консерви, солодощі та хлібні вироби у вакуумі. Роман Бондаренко каже, до початку повномасштабного вторгнення працював директором СТО,  а вже у перші дні війни почав допомагати іншим:

«Ми спочатку вивозили людей. До Дніпра, до Полтави, до Львова, до Тернополя. Ми довозили до Дніпра чи до Полтави, а там друзі приїжджали на своїх бусах, надавали нам гуманітарну допомогу, а забирали людей в безпечніші регіони. Останнім часом ми зосередили свою діяльність, власне, на доставці необхідного в Харкові та області тим, хто цього потребує».

На жаль, у цієї організації виникли проблеми з транспортом. Один із бусів, який віз гумдопомогу з Тернополя, зламався вдруге. Тож, волонтери знову збирають кошти.

«Зараз в нас насправді найактуальніше потреби – це кошти і пальне. З усім іншим трохи краща ситуація. Тенденції змінюються, відповідно до обставин та ситуації загалом. Бо якщо певний час в нас, на Харківщині, ситуація вже була спокійніша, люди почали повертатися додому, то останніх кілька днів знову маємо обстріли та багато жертв. На превеликий жаль, і серед дітей», – додає Роман Бондаренко.

Днями гуманітарну допомогу з «Shelter Ternopil» отримали також волонтери з Пісківської селищної громади на Київщині. Вікторія Ничипоренко, представниця БФ «Добродіяти» розповідає, що гуманітарна допомога, яку передали на їхній запит з Тернополя, актуальна в населених пунктах громади, адже вони були, практично, в центрі бойових дій, а тепер приймають і переселенців з інших регіонів.

«Нам передали багато жіночого, чоловічого та дитячого одягу. Зокрема, і нові речі. До прикладу, нові спортивні костюми ми передали військовим. Також віддали їм тальк, який зараз дуже актуальний. Медичну форму та милиці віддали в лікувальні заклади. Багато пледів, ковдр і спальних мішків також ми отримали з Тернополя і віддамо тим, хто цього потребує. Зараз якраз опрацьовуємо запити», – каже Вікторія.

Дякує у своєму дописі тернопільському шелтеру і волонтер з Херсонщини – Андрій Селецький. Чоловік розповів, що надіслали допомогу з Тернополя поштою, це було близько 1300 кілограмів вантажу, майже тонна – корм для котів і собак. Послуги пошти оплатила благодійниця. Така гуманітарна допомога від друзів з Тернополя дуже актуальна, зауважує волонтер:

«Хочу ще раз подякувати Shelter Ternopil за гуманітарну допомогу і людям, і тваринам. Бо це питання стоїть дуже гостро у нашому секторі, адже в Нововоронцовці і довколишніх населених пунктах справді є величезна потреба в харчуванні для чотирилапих, багато з яких залишилися покинутими напризволяще».

Засновниця «Shelter Ternopil» Мар’яна Юлик каже, запитів на корм зараз дуже багато. І практично сформований список тих волонтерів та притулків, які опікуються тваринами в різних регіонах. Благодійники зі Швеції знову передали дуже багато харчів для котів та собак, але вантаж зараз буквально «застряг» на складі в Польщі, майже біля кордону:

«Ви вже знаєте, що нам допомагає швецька благодійна організація «UkrainaHjälpen». Окрім традиційної гуманітарної допомоги, ми вже отримували від них і корм. І от знову вони передали нам близько 20-ти тонн такого вантажу. Але проблема в тому, що зі Швеції нам допомогу доставляють виключно до кордону з Україною. А вже з Польщі в Україну перевозимо вантаж ми. І зараз величезною проблемою виявилося знайти, власне, вантажівку. Чоловік, який мав нам доставити цю допомогу, просто пропав зі зв’язку. І вже тиждень наш вантаж знаходиться на одному зі складів поблизу кордону на Волині. Ми шукаємо перевізників, які б погодилися доставити нам цю допомогу, щоб ми, у свою чергу, мали можливість передати її туди, де це найнеобхідніше. Але, на жаль, всі, до кого ми встигли звернутися зараз зайняті». 

А поки триває пошук вантажівки, у Тернополі допомогу ВПО видають в будні, з 11:00 до 16:00, в приміщені гуманітарного штабу «Shelter Ternopil» за адресою: вул. Будного, 12-Б.

Також діє безкоштовний тимчасовий прихисток для переселенців. Зараз вже люди проживають лише в переоблаштованих офісних приміщеннях, в центрі міста. Нагадаємо, раніше шелтер надавав прихисток за двома адресами.

«На Шептицького в нас мешкали люди в приміщенні СК «Workout Hall», а на Коперника в офісних приміщеннях жили люди зі своїми улюбленцями. Зараз спорткомплекс вже працює за призначенням, а ми в іншому приміщенні можемо надати тимчасове житло 30-ти людям одночасно. Завдяки допомозі благодійників, ми встановили там душову кабіну і оновили каналізаційну систему. Також облаштували невеличку, але дуже комфортну кухню/їдальню. В нас там мешкають в нас і ВПО з домашніми улюбленцями. Зараз є 4 вільних місця» – розповіла Мар’яна.

 Засновниця БФ «Shelter Ternopil» зауважує: якщо Ви переселенець та потребуєте допомоги або шукаєте тимчасове житло – можете телефонувати за номером: 0937047178.

null
null
null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі