Юна письменниця з Тернопільщини перемогла в міжнародній «Олімпіаді геніїв»

Опубліковано:
20 Червня, 2022

Золоту медаль виборола у фінальному, міжнародному етапі конкурсу «GENIUS Olympiad» (секція «Креативне письмо») цьогорічна випускниця Збаразької ЗОШ І—ІІІ ступенів №2 ім. І. Франка і Тернопільського обласного відділення Малої академії  наук України Ірина Панасюк. А в попередньому етапі змагання — Всеукраїнському конкурсі «Олімпіада геніїв України» — оповідання Ірини отримало «золото» і Гран-прі водночас.

Після перегляду відеопрезентації цього твору, яку дівчина готувала на «Олімпіаду геніїв України», виникає дуже багато запитань. Це сюрреалістичний твір «… або Вартовий зомбівсесвіту розповідає» з особливою структурою, зумовленою використанням каліграм, тобто текст поданий у вигляді візерунків, що різняться на кожній сторінці. А перша частина назви твору не містить жодної літери.

«Каліграми не є нині чимось поширеним, це елемент творчого мислення, — пояснює науковий керівник дівчини — поет, перекладач, режисер Юрій Вітяк. — У тексті є багато інших цікавих моментів. Ми розуміли, що ельфами американців не здивуємо, а українська міфологія і демонологія багата, тож додали домовика. Твір доволі цікавий, прогресивний. Тут незвична назва, жанрова дифузія, поєднання стилів, тема екології вплетена в текстову канву в незвичний спосіб. Мене радує, що тут є елементи наукової фантастики. В цьому жанрі українська література не відбулася, але я сподіваюся, що наші автори заповнять цю нішу».

Креативне письмо для України поки що теж дивовижа. Тому Юрій Вітяк і його учениця орієнтувалися на американські студії, що культивують нестандартне мислення, аби їхній твір не видавався вторинним продуктом. А до міжнародного етапу «Олімпіади геніїв» їм довелося зробити художній переклад тексту.

До слова, «GENIUS Olympiad» — найбільший конкурс проєктів екологічного спрямування у світі для школярів 8-11 класів, який із 2011-го щороку проводиться у Сполучених Штатах Америки. Цьогорічна онлайн-церемонія нагородження переможців відбулася минулого тижня у Нью-Йорку. Ірина Панасюк дивилася її з Лондона, де тепер мешкає.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Ірина Панасюк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #олімпіада, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: