Про найдавніший в Галичині пам’ятник «Полеглим Героям»

Опубліковано:
16 Червня, 2022
Сьогодні в Україні – День Героїв. В цей день вшановуються усі українські воїни — борці за волю України, починаючи від лицарів Київської Русі до героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни.
 
Це свято встановив у 1941 р. Другий Великий Збір ОУН. Дата приурочена до дня смерті героя Євгена Коновальця, який був убитий за Україну московськими спецслужбами 23 травня 1938 року. Крім того, було обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Є. Коновалець, М. Міхновський та С. Петлюра. В період нацистської окупації українські націоналісти поширювали культ героїв також через масове встановлення різноманітних пам’ятних знаків “Борцям за волю України” (в основному це були курганоподібні земляні насипи із хрестами). У 1990-х рр. така традиція відновилася завдяки українським патріотам. Велику кількість таких об’єктів було відновлено на попередніх місцях чи встановлено нові по всій території Тернопільщини.
Варто пригадати, що вшанування героїв у ХХ ст. розпочалося відразу після загибелі перших оборонців України – Українських Січових Стрільців, Героїв Крут, воїнів Армії УНР. До сьогодні в Тернопільській області збереглося декілька автентичних пам’ятних знаків борцям за волю України, встановлених у 1-й пол. ХХ ст.
Найдавніший із збережених і перший споруджений у Галичині пам’ятний знак “Полеглим Героям” був закладений ще в 1920 р. у с. Товстеньке на Чортківщині. Через століття після його освячення, у 2021 р. у селі було встановлено нові пам’ятні дошки. Одна із них, розміщена на давньому хресті Героя, ммістить історію об’єкту, інша – на фасаді церкви – встановлена в пам’ять про ініціатора зведення монументу (див. фото).
Нам приємно, що науковці Тернопільоблцентру ОНДПКС мали безпосереднє відношення до встановлення пам’ятних дощок. Нами були проведені дослідження для вивчення історії пам’ятного знаку. За результатами цієї роботи складено текст написів і запропоновано ескіз із зображеннями на дошках. Наші пропозиції були узгоджені із оргкомітетом святкування 100-річчя пам’ятника та втілені в життя.
*Деталі в коментарях до світлин.
**Світлини та відомості Тернопільоблцентру ОНДПКС.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день героїв
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: