«Руzzкій мір» передав «вітання» Чорткову: подробиці ракетних ударів

Опубліковано:
15 Червня, 2022

А ми думали – нас обмине. Як-не-як – майже тисяча кілометрів до лінії фронту. Уже практично ніхто не звертав увагу на виття сирен і настійливе прохання диктора негайно прямувати в укриття. Війна, що «десь там», далеко на сході, стала для більшості з нас звичкою, лише іноді нагадуючи про себе трагічною звісткою про загибель когось із краян. А підступний ворог підкрався, як завжди, тоді, коли його ніхто не чекав…

Напередодні Трійці, суботнього вечора 11 червня, у Чорткові не на жарт розгулялася стихія, в часі якої прозвучав сигнал повітряної тривоги. Тож багато хто з чортків`ян сприйняв яскраві спалахи за вікном і паралельно з ними потужні вибухи (годинник зафіксував точний час прильоту – 21:46) за неймовірної сили удари грому, пише “Чортків.Сіті”.

На офіційних сторінках в соцмережах керівників обласної військової адміністрації та міської ради з`явилися повідомлення, що на території Чортківської громади є «приліт», з настійливими проханнями до очевидців в жодному разі не поширювати фото- і відео руйнувань. Вся детальна інформація, мовляв, буде згодом.

Наступного дня о 10-й годині відбувся брифінг Ради оборони області для представників ЗМІ за участі начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимира Труша й очільників обласних управлінь ДСНС Віктора Маслея і Нацполіції Олександра Богомола.

Зі слів посадовців, виявилося, що ракетні удари по Чорткову (всього ракет типу «Калібр», випущених з акваторії Чорного моря, було чотири) прийшлися по одному з військових об`єктів і житловому секторі, розташованому неподалік. Значних руйнувань зазнали чотири п`ятиповерхові будинки, в яких вибуховою хвилею вибило вікна, вхідні та міжкімнатні двері, пошкоджено фасади та дах. (Варто додати, що подекуди вибито вікна у багатоквартирних будинках і об`єктах цивільної інфраструктури (школа, садочок, магазини) на відстані кількох сотень метрів від епіцентру).

null
null
null
 
Практично повністю знищено автівки, що були припарковані у дворах вищезазначених будинків. В одному з них було пошкоджено газопровід, внаслідок чого зайнялася пожежа. Постраждали 23 людини, здебільшого цивільні особи, серед яких – 12-річна дівчинка з-поміж переселенців із Харкова, якій наклали шви на глибокі рани. З-під завалів також дістали двох неповнолітніх. На щастя, жертв немає…

Протягом усієї ночі, попри проливний дощ (мабуть, це зіграло на руку, бо за погожої пори людських жертв навряд чи вдалося б уникнути), над ліквідацією наслідків ракетних ударів працювали піротехніки й фахівці ДСНС. Постраждалих десятьма каретами швидкої допомоги доставили до лікарні, де надали невідкладну допомогу. До речі, керівниками області відмічено злагоджену роботу екстрених служб та органів місцевого самоврядування. Створено штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Зазначалося, що спеціально створені комісії обійдуть всі постраждалі помешкання і зафіксують збитки. Людей, чиє житло сильно пошкоджене, переселятимуть…

Наші кореспонденти побували на місці події наступного дня. 39-літня Наталя, чия квартира знаходиться на четвертому поверсі одного з постраждалих будинків, розповідає, що у момент влучення ракети вона перебувала на кухні.

«Йшов сильний дощ. Раптом – вибух! – згадує пережите молода жінка. – Звідусіль посипалося скло. Спершу промайнула думка – грім влучив у будинок. Кинулася до десятирічної доньки в її кімнату. Та сиділа, ошелешена, на ліжку, серед купи скла: «Мамо, мамо, у мене кров!..».

Вхопивши верхній одяг – на щастя, двері легко піддалися – вибралися з квартири. В темноті стали спускатися сходовою кліткою, пробираючись крізь барикади віконних рам і груди скла. Вибігли на двір – там уже палав сусідній будинок. Кинулися в протилежний бік – у напрямку магазину «М`ясна гільдія», аби десь сховатися в укриття. Думала – знову будуть ракетні удари.

Саме зателефонувала колега з роботи – зголосилася підвезти доньку до подруги. Та обробила їй порізи від скла. (Є кілька глибоких ран на руках і спині, але до лікарів не зверталися). Сама ж вирішила повернутися до помешкання, аби забрати документи.

Тут уже наспіли пожежники – гасили вогонь. В язиках полум`я з-поміж інших помітила свою понівечену автівку без скла. Один з рятівників запропонував допомогу, що підніметься у квартиру. І добре, бо чиїсь металеві двері вже перегородили прохід.

null

Зібравши нашвидкуруч деякі речі, побігла у напрямку «АТБ», де уже під`їхав брат.

Тут було багато швидких. Хтось з медиків побачив на моїх ногах кров: на дрібні порізи навіть не звернула увагу. Надали допомогу. Ночувала у подруги. Всю ніч не могла заснути…».

Отже, напередодні Трійці ми отримали «привітання» від путіна зі «святом» п`ятсотрічному місту. Нині господарі постраждалих помешкань, комунальники, волонтери розбирають завали. Речник мілітарного міністерства держави-окупанта конашенков уже поспів заявити, що «високоточні ракети морського базування «Калібр» поблизу селища Чортків Тернопільської області знищили великий склад протитанкових ракетних комплексів, переносних зенітно-ракетних комплексів і артилерійських снарядів для систем озброєння, що поставляються київському режиму зі США і європейських країн», який розтиражували рашистські ЗМІ. Тобто маємо один з чергових чисельних фейків, якому стовідсотково аплодуватиме зомбована біомаса.

Натомість на ракетний обстріл Чорткова також відреагував Президент України Володимир Зеленський:

«Не булo жoднoгo тактичнoгo абo стратегічнoгo сенсу в цьoму ударі. Як і в абсoлютній більшoсті інших рoсійських ударів. Це терoр, прoстo терoр…

Серед пoстраждалих є дівчинка, якій 12 рoків. Вона – з Харкoва, пoїхала в Тернoпільську oбласть, щoб врятуватися від рoсійськoї армії. Саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття рoсії у світі. Не Петрo I, не Лев Тoлстoй, а діти, пoранені і вбиті рoсійськими ударами».

Тримаймося. Війна триває…

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ракети по чорткову
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: