Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ) нещодавно оприлюднив результати чергового моніторингу громадської думки за критерієм підтримки (чи спротиву) проведення владою росії так званої «спецоперації».

Людей, які не розуміють механізмів проведення та інтерпретації отриманих даних, безумовно вражає «стабільність» високого рівня підтримки злочинів путіна російським народом.

72% опитаних підтримують «спецоперацію», 18% – проти. 40% вважають, що вона проводиться захисту РФ, зокрема, від НАТО. Ще 20% упевнені, що Путін у такий спосіб захищає населення ДНР-ЛНР. 18% вірять у «денацифікацію» України, а 7% вважаю, що все затіяно для її окупації та приєднання до Росії.

Готові активно протестувати проти проведення СВО лише 11%…

Вражає така «одностайність». Та чи відповідають дійсності наведені цифри? Чи відображають вони реальні настрої та бажання російського суспільства?

Соціологія – наука, яка дає дуже широке поле для викривлення результатів навіть без відвертої брехні. Не потрібно брехати! Достатньо не вказати всієї правди про опитування, щоб підвести отримані цифри під бажаний результат. Неупередженість опитування дуже легко порушити, зберігши при цьому видимість легітимності.

Загальне співвідношення «холостих» спроб опитування та кількості тих, хто погодився відповісти на питання практично завжди опиняється «поза кадром» оприлюднених результатів. Формування першого питання або навіть «підходу» до респондента може змінити результати досліджень у будь-який бік. Вже не кажучи про те, що у країні вибудованої «вертикалі» страху можливих репресій з боку влади, якою, безперечно, є сучасна росія, більшість відповідей матиме ознаки намагання «догодити» владі з побоювань утиску незгодних з «політикою партії».

Якою насправді є «проста» росія? Це питання, на яке, на жаль, зараз просто немає однозначної відповіді. Те, що пересічним росіянам «якісно промили мізки» путінською пропагандою, – цілком зрозуміло. Мільярди рублів, які витрачає кремль на формування провладної упередженості суспільної думки протягом багатьох років, дали свої результати.

Соціум росії інкапсулювався у примарному вигаданому пропагандою світі, де є «єдиний і неповторний цар», який «денно і ношно» опікується «холопами» і від якого залежить абсолютно все в країні. Є «бояри» – «очі та руки» «царя-батюшки». У «бояр» є «челядь», яка збирає данину та вирішує на місцях «як», «де» і «скільки» кому із «холопів» жити-помирати. А до тих, хто не погоджується з таким устроєм, приходять «цареві опричники» і змушують або стати часткою примарного «прокремлівського» світу, або «виносять за дужки» суспільства чи навіть життя.

От і вимушені «холопи» ХХІ століття сидіти «тихіше води і нижче трави», намагаючись вберегти себе від гніву «царевих» людей. Єдине, на що спроможна у своїй більшості сучасна росія, – це промовчати і відмовитись давати відповіді на провладні соціологічні опитування. І таких – переважна більшість. За деякими даними, менше 10 відсотків респондентів погоджуються брати участь у опитуваннях. Не дарма ж росія отримала «почесне» 152 місце у Рейтингу «свободи слова», яке повністю відображає загальний стан інформаційно-комунікативної свободи сучасної путінської росії.

Тому 72 відсотки «всенародної» підтримки злочинів кремля ніяк не відображають реальний стан речей.

Але, на жаль, за тими ж самими розрахунками та міркуваннями, 11 відсотків тих, хто зможе активно протидіяти злочинній владі кремля, взагалі перетворюються на мізер.

Навіть без соціологічних досліджень зрозуміло, що росія у своїй більшості перетворилася на сіру аморфну масу, якою «крутить-вертить» придуркуватий очільник, упиваючись своєю вседозволеністю. Якби це ніяким чином не стосувалося України, то можна було б щиросердечно співчувати та навіть намагатися допомогти бідним та затурканим.

Але цього не буде. Кожен росіянин повинен усвідомити досить просту істину: своєю мовчанкою ви дозволяєте безумцю коїти страшне лихо. І за це, за вашу сіру та невпевнену позицію «мовчазної згоди», вас усіх чекає справедлива розплата.

Які б навіть «білі та пухнасті» у своїй більшості ви не були всередині…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #НАТО, #Путін
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: