Це поєднання і відгомін прадавніх голосів наших пращурів, наших родів з прадавньої і божественної Ріки Часу. Це любов, це світло, це віра і надія, це споконвічна гармонія і мир у душі. Тому мистецьке свято, приурочене Дню Вишиванки, яке відбувалося на подвір’ї Тернопільського Центру творчості дітей та юнацтва (Світлана Миханьчук), подарувало океан радості і море душевної любові до світу, який ось тут, зовсім поруч…Тільки відкрийся йому. 

Концертний захід відбувався на тлі розгорнутої виставки старовинного вишиття «Із бабусиної скрині». Серед великої кількості колективів, які навчаються у Центрі, взяв участь знаний не лише в Україні а й за її межами народний театр пісні «Співаночка» (керівниця Людмила Стельмащук). Принагідно хочу процитувати обдарованого поета із Прикарпаття Богдана Гасюка, який дуже влучно висловився про сакральне значення  нашого вишиття, особливо сьогодні, у час жахливої війни: «Сорочка, яка з часом вижовкла, реєнкарнується, аби лягти на твої груди, аби знов підойматись з кожним твоїм подихом, ніби ви одне ціле, тому-то у мене нема куплених сорочок  – це не те, в нім не відчувається життя й, окрім красивих узорів, не несе воно жодних сенсів, тих, в котрі лише ти втаємничений, а ще ж можна продовжити, але якщо коротко  –  ось дійсна пам’ять, от дійсний код, от він… от! Його ж і мусимо берегти, щоб воно берегло нас! P. S: день Вишиванки не може бути сумним, згадайте оті старі знимки партизан, які (чи-не-кожен!) у вишитій сорочечці стоять, хіба їм було  веселіше? А ті зіслані, що одягали їх і в Сибірі, і на Колимі, і в Магадані, мали вони чим веселитись? А ті… ті…але вони жили надією, яку од них ніхто одібрати не міг, вони вірили і святкували свої свята, так як знали, так як заведено, так як «із прежди віку», бо це додає віри і сили…».

Віримо, що кожний такий захід, це, безумовно, ще один крок до нашої спільної Перемоги. Це оберіг нашої ідентичності.

null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк
null

Фото Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #день вишиванки
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: