Історія вулиці Князя Василька та історія цвітіння на ній каштанів у Теребовлі, що на Тернопільщині

Опубліковано:
17 Травня, 2022

Каштани цвітуть нині по всій Тернопільщині, але в Теребовлі, на головній її вулиці, вони цвітуть вже багато років, незважаючи ні на що.

Про  історію вулиці розповів теребовлянський історик та краєзнавець пан Леон Городиський: «Після 1 поділу Польщі в 1772 р. Теребовля, як і вся Галичина, увійшла до складу Австрійської імперії. Отже, приблизно з цього часу центральна вулиця Теребовлі носила назву Панська. Чи змінювали її назву під час І світової війни, яка три роки тривала в Теребовлі (1914-1917), невідомо. Коли Галичина і Теребовля в тому числі знову увійшли до складу Польщі (1919 – 1939), то ця вулиця стала називатися Софії Хшановської. А коли ж прийшли совіти у вересні 1939 р., то перейменували на вул. Сталіна. За німців 1941-1944 рр. вона стала Гітлер-штрассе. Після 2-го приходу совітів у березні 1944 р. – знову Сталіна. Після розвінчення Хрущовим культу особи Сталіна у 1956 р. перейменована на Леніна. Після проголошення Незалежності України в 1991 р. – Князя Василька».

Та як би не називали цю вулицю, вона була і залишається красивою та найбільшою в місті. А каштани на ній кожної весни в травні зацвітають буйно знову й знов та радують містян, очищують повітря, наповнюють його духмяним і незвичним ароматом, пальчасте ж листя забезпечує тінь у спекотні дні.  Коли ж і хто започаткував дану традицію, залишається невідомим. Проте громада її дотримується незмінно і є надія, що так буде й надалі.

Давні фото центральної вулиці Теребовлі любʼязно надав директор Теребовлянського музею-майстерні пан Ярослав Ярошевський. На тих фото якраз видно каштани, а на польській листівці 1910 року скоріше всього також ці дерева. Отже, традицію з каштанами підтримують теребовляни вже більше 100 років.

Ці дерева одні з довговічних, кажуть, що можуть жити до тисячі років, у висоту досягати 30 м. В Теребовлі каштани на головній вулиці(та й на інших  вулицях також) живуть набагато менше, якихось 30-50 років і все. Потім їх замінюють новими, молодими, але неодмінно лише каштанами. Білі чи ледь рожеві суцвіття каштанів утворюють собою своєрідну піраміду або свічку, що справляє на людей незабутнє враження. Період, коли цвіте каштан, становить від 2-х до 3-х тижнів. Після нього на гілках дерева починають з’являтися горіхи невеликого розміру. Вони пофарбовані в зелений колір, тому стають практично непомітні в листі.

Приємно було пройтися вечірнім містом у мирний час, коли не виють сирени повітряної тривоги і вся родина дома, не тривожить комендантська година…Увечері запах квітнучого дерева особливо відчутно і не одна закохана пара напевно здійснила саме тоді свій перший поцілунок. Пропонуємо одну із легенд про каштани.

Легенда про каштани

«Амур – давньогрецький бог кохання – свої стріли посилав, в основному, вночі. Ніч темна, часто він помилявся, і стріла потрапляла не в те серце, розбиваючи його і змушуючи страждати від безнадійної любові. Але Амур був добрим богом, сам мучився від своїх помилок, от і попросив свою матінку Венеру, щоб вона допомогла йому. І тоді Венера розкидала по землі красиві блискучі насінини. З них виросли великі дерева, які навесні розпрямляли своє листя-пальці, в яких тримали канделябри-свічники, висвітлюючи травневі ночі, допомагаючи Амуру потрапляти в ціль, викликаючи у відповідь любов».

Без всякого сумніву ті насінини Венери потрапили і до Теребовлі.

Зарубіжна медицина на сьогодні пропонує більше 10 серцевих препаратів на основі каштану – ось вам і лікувальна стріла Амура для розбитого серця.

Дуже приємно, що в нашому місті живуть такі добрі й привітні люди, які завжди йдуть на зустріч та допомагають іншим. Висловлюємо щиру подяку теребовлянам Леону Городиському та Ярославу Ярошевському!

null

 Фото Віктор Аверкієв
null

Фото Віктор Аверкієв
null

Фото Ярослав Ярошевський
null

Фото Ярослав Ярошевський
null

Фото Ярослав Ярошевський
null

Фото Ярослав Ярошевський

А більше давніх фото Теребовлі можна переглянути в групі на фейсбуці «Старе фото Теребовлі і околиць».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #віктор аверкієв, #історія вулиці василька, #теребовля
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: