Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Ой, зацвіли яблуньки у нашому садку

08.05.2022 20:10   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Прийде весна таки на Україну,  не буде жодного живого москаля. 10 цікавих фактів про яблуню.

Довідка з Вікіпедії. Яблуня домашня (Malus domestica) — вид рослин дрібних листяних дерев і чагарників з роду яблуня родини трояндові. Широко розповсюджене плодове дерево. Яблука були улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян, вони символізували любов. Для стародавніх кельтів з'їсти яблуко означало отримати знання предків і, в результаті, безсмертя.

Точних відомостей коли і як яблука появились в Україні немає. Принаймні, під час археологічних розкопок в трипільських пластах залишок та зерен яблук не виявлено, як, наприклад, зерна злакових. Скоріше всього яблуня потрапила на нашу територію близько 2 тис. років тому за часів Римської імперії. Все ж українці дуже полюбляли і нині люблять яблука і першими їх саджали у своїх садках. А козаки на Запорізькій Січі вправлялись шаблями з яблуками. Кажуть, що були такі серед них умільці, які на лету яблуко чистили і сікли шаблею на 16 кавалків.

null
Фото з мережі Інтернет

Цікаві факти про яблуню та її плоди

1.За підрахунками учених, сьогодні яблуневі сади займають на землі 5 мільйонів гектарів (значно більше всіх інших фруктів!), при цьому ближче до Півночі 9 дерев з кожних 10 плодових — це яблуні.

2.Яблуко — це скарбничка поживних і корисних речовин. Людям давно відомо про корисні властивості яблук і можливо тому вони часто фігурують у різноманітних міфах та легендах.

3.За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому. А за іншими – 4 тис. років тому. Скоріше всього їх завезли в Європу купці, що йшли Шовковим шляхом та, зʼїдаючи плоди, огризки викидали на узбіччя тодішнього шляху і таким чином там виростали яблуньки. Вчені-генетики, досліджуючи яблуневий геном, встановили, що всі сорти сучасних яблук походять від своїх дикорослих форм з Туреччини та Азії, Китаю. І, що цікаво – турецькі яблука були кислими, а китайські солодкими, такі яблука є і нині – одні солодкі, а інші кислі, від схрещування та гібридизації, зрозуміло, ці смаки поєднані й тепер є багато різних на смак яблук.
4. В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років.
5. Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує у Польщі
6. У Європі, в середньому, людина з'їдає близько 65 яблук кожного року.
7. Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.
8. Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються в киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.
9.В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість насіння.
10. Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі