Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Слово

02.05.2022 08:00   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

 «На початку було Слово, Слово було з Богом, і Слово було Богом» (Івана 1:1). Нижче читайте пояснення цього виразу, а також чим було і є нині слово для українців.

Що означають слова з Івана 1:1?

 Ці слова розкривають деякі факти про життя Ісуса Христа до його приходу на землю (Івана 1:14—17). У 14-му вірші «Слово» (або «Логос», грец. го ло́ґос) вживається як титул. Цей титул, очевидно, свідчить про те, що Ісус передавав іншим накази і вказівки від Бога. Ісус продовжував звіщати Боже слово і під час свого служіння на землі, і після того, як повернувся на небо (Івана 7:16; Об’явлення 1:1).

 Вислів «на початку» стосується часу, коли Бог почав творити і створив «Слово». Після цього Бог послуговувався «Словом», щоб створювати усе інше (Івана 1:2, 3). Саме тому в Біблії сказано, що Ісус був «першим з усього створіння» і що «через нього було створене все інше» (Колоссян 1:15, 16).

 Вислів «Слово було богом» вказує на те, що до приходу на землю Ісус був божественним, богоподібним. Про нього можна так сказати з огляду на його унікальне становище як Божого Речника і первонародженого Сина, через якого Бог творив усе інше.

«Слово не горобець. Вилетить, не піймаєш(не повернеш)». Незрозуміло звідки взялась ця поговірка, але, думається, що скоріше всього її придумали москалі. Бо українці такого просто НЕ Могли вигадати. Укри все здавна беруть з дійсності. Так, про слово козаки казали, що то Куля(чи стріла). Зрозуміло, двічі однією кулею не стріляють. Крім того, ці алегоричні кулі, як і реальні слова, діляться на добрі та погані. Погані кулі-слова вбивають, ранять, спричинюють хвороби, нервовий стан, поганий настрій. Божі, добрі ж кулі-слова, попадаючи в серце, лікують, а душа тоді розквітає, хочеться весь світ обійняти і класти щиру дяку Богу, що Він створив таку навкруг красу та людей.  Проте завжди потрібно стріляти обережно і в потрібному напрямку тільки. Слова-кулі на відміну од справжніх куль завжди різні, кожної миті. Навіть одне й те саме слово-куля, вимовлене однією ж і тією самою людиною – різні. Навіть якщо підряд вимовляти одне слово, то кожна вимова буде різна. Це підтверджують, найперше, слух, а також спеціальні прилади. Одне й те ж слово, вимовляється в різний час, в різних місцях, різними людьми. Воно має різні інтонації, тембр, гучність, сенс(ситуативний).

null
Фото з мережі Інтернет

Прикладів можна навести безліч, адже кожне слово в українській мові має від 2 до 12(і більше) синонімів. Проте все таки наведемо один приклад. Це слово з діалекту західних українців. Ось воно: «АЯ». Якщо вимовляти з наголосом на «а», то це означатиме «ні», або сумнів. Якщо з наголосом на «я», то навпаки – згода, підтвердження, «так».

Приводьте приклади самі для себе, шукайте їх та діліться з ближніми. В нашій співучій мові вчені нараховують до 256 тис. слів, а із синонімами і весь мільйон.

 Памʼятайте, що вимовлені вами слова говорять про ваш внутрішній світ, рівень культури та вихованості, врешті – розум! Все ж не бійтесь стріляти виваженими словами-кулями! І вчіть рідну мову все життя!

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі