Війна чернігівського піротехніка з позивним «Патрон» та подарунок йому від теребовлянського поета

Опубліковано:
19 Квітня, 2022

Дана бувальщина-есе написана у формі звернення до майбутніх поколінь українців, які не відчували на собі всіх жахіть війни.

Дорогі малята, колись давно, у страшні часи для нашої Держави, коли весь український народ від малого до великого став на двобій з московськими окупантами, в одному з підрозділів ДСНС УкраїниДержавна служба України з надзвичайних ситуацій), Чернігівських піротехніків,  служив відважний солдат-сапер з позивним «Патрон». Ну і, що, що він був песиком? Все рівно він рахувався солдатом. Невідомо чому песика так назвав його господар, адже це слово має до 10 значень. Але напевно скоріше всього господар мав на увазі, як називають набої до зброї(набій), або, як покровительство над кимось чи чимось, в цьому в(ипадку – покровитель всіх вибухонебезпечних предметів(ВНП).

А до ВНП входять: нерозірвані авіабомби, артилерійські снаряди, ракети від ракетних установок, міни від мінометів та інші різного військового призначення, гранати, розтяжки, різні боєприпаси тощо. Собаки – самі вірні друзі й ніколи не зраджують на відміну від людей. Вони рахують своїх господарів татом чи мамою та віддані їм до останнього свого подиху. «Патрон» пройшов відповідне навчання (дресирування)  у спеціальному підрозділі кінологів(люди, які вивчають на навчають собак), у нього, як і у всіх собак, досить добре розвинений нюх.

Коротка довідка про нюх собак. Науковці кажуть, що собаки завдяки своєму нюху можуть визначати вік, стать і настрій інших собак. Їх також можна навчити за допомогою нюху шукати вибухівку та наркотики. Ми, люди, сприймаємо світ переважно через зір, а собаки — через нюх. Вони, так би мовити, бачать носом.

 Нюх собаки в тисячі разів гостріший за людський. Собаки можуть розпізнати окремі складові речовини, навіть якщо їхній вміст становить лише одну трильйонну частину від загальної маси. Це те саме, що розчинити четвертину чайної ложки цукру в басейні розміром 25 на 50 метрів і відчути у воді смак цукру.

Собачий ніс має в 50 разів більше нюхових рецепторів, ніж людський.

 Такі особливості дозволяють собаці вловлювати різні компоненти складних запахів. Наприклад, ми сприймаємо запах супу загалом, а собака — кожен його інгредієнт.

Так от, малята, пес «Патрон» знайшов дуже багато мін та інших вибухонебезпечних предметів, які залишили ті московські нелюди і на яких могли б підірватися багато мирних мешканців та діток. Спершу на територію вперед кінолог пускав «Патрона» і він завдяки своєму натренованому якраз на ВНП нюху їх знаходив. Тоді сідав біля того місця та гавкав, крутив хвостиком, чекав доки прибуде господар та позначить небезпечне місце особливою позначкою. А ВНП знешкоджували згодом піротехніки-сапери і таким чином рятували багато людей.

«Патрон», малята, був відомим на всю Україну і йому в подарунок теребовлянський поет вдарував свій вірш. Думається, що, коли господар вголос читав «Патрону» той вірш, то песик уважно слухав й крутив хвостиком та голівкою, а в кінці гавкнув в знак подяки. 

Невмируща слава України.

З москалями ми ведемо бій!

Навіть птахи, а також тварини

Помагають нам у справі цій. 

І Патрон, собачка знаний в славі,

Міни ж бо шукати вчився сам.

В цій важкій і небезпечній справі

Для саперів – справжній талісман! 

Міни орків він на запах чує.

Гавкотом дає саперам знак.

Вірю, Україна розмінує

Землю свою і до волі шлях! 

Наші мужні славні збройні сили,

Окупантам крешуть по зубах.

Українці нечисть завжди били,

Для московії приходить крах. 

Путіна очікує поразка.

Завершається росії шлях!

Покарає зло Господня ласка.

Україні – слава у віках!

17.04.2022 р., Микола Ковальчук,

Теребовля, Тернопільська обл.

Та «Патрон» вправно шукав не лише ворожі ВНП, він міг відчувати наближення бомбардування чи артилерійського обстрілу, розрізняв звук лету різних ракет, снарядів і мін, ворожих літаків, а також відчував та передбачував недалеке майбутнє.

15 березня 2022 року в ДСНС так вперше познайомили українців з Патроном:

«Знайомтесь, це Патрон. Йому два роки. Він – душа та талісман наших чернігівських піротехніків. Супроводжує їх завжди і усюди. До речі, дуже любить сир, тож наші хлопці, при нагоді, балують його смачненьким».

Патрона зобразили на своїх картинах багато художників, про нього пишуть вірші та казки, байки та перекази. Тож, друже «Патроне», ми щиро дякуємо тобі за твої мужні незліченні подвиги!

Примітка. Малята, якщо вам трапляються незрозумілі слова, то запитуйте, що вони означають у своїх батьків, родичів та вчителів у школі.

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #собака дснс, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: