Експерти U-LEAD роз’яснили громадам трудове законодавство під час війни

Опубліковано:
12 Квітня, 2022

Експерти «U-LEAD з Європою» продовжують допомагати громадам розбиратися з нововведенням в законодавстві. Фахівці тернопільських громад взяли участь в інформаційній сесії щодо особливостей трудових відносин в період воєнного стану.

Подію організувала команда Регіонального офісу U-LEAD в Тернопільській області.

«В умовах воєнного стану важливо, щоб органи місцевого самоврядування забезпечували якісне та оперативне виконання своїх обов’язків. Уряд вніс правки в низку нормативно-правових актів у бюджетній сфері, соціальній чи в трудовому законодавстві. Ми отримували чимало звернень від громад з проханням роз’яснити певні норми трудового законодавства, оскільки ці питання для них є надзвичайно актуальними», – підкреслила Наталія Онищук, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Тернопільській області.

Під час заходу експерти роз’яснили норми актуального законодавства про проходження служби в органах місцевого самоврядування, укладення, призупинення та розірвання дії трудових договорів, надання відпусток, виконання трудових обов’язків та інші питання організації трудових відносин в умовах воєнного стану.

Михайло Лисиканич, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування, зазначив, що 15 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, який врегулював низку питань, пов’язаних із трудовим законодавством.

«Нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень. Натомість тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин. На період воєнного стану не діють норми щодо скорочення роботи на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів. Також забороняється перенесення вихідних днів та скасовується заборона на залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні», – розповів Михайло Лисиканич.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області Наталія Баланюк проаналізувала основні зміни, які стосуються питань укладення, призупинення та розірвання дії трудових договорів. Також експертка зупинилися на актуальному питанні щодо надання відпусток та їх  видів під час воєнного стану.

«Після останніх нововведень в трудовому законодавстві виникало чимало запитань. Для мене важливо було розібратися в питаннях щодо тривалості робочого тижня, особливостях табелювання працівників та надання їм відпусток. Захід допоміг отримати відповіді на ці запитання та знайти вихід із складних ситуацій», – ділиться Наталія Генсіцка, начальниця відділу загальної та організації роботи Вишнівецької селищної ради.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #U-LEAD, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #трудове законодавство
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: