Тернопільська комунальна міська лікарня №2 – визнаний лідер медичної галузі регіону

Опубліковано:
4 Квітня, 2022

Комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська комунальна міська лікарня № 2» (далі – ТКМЛ № 2) – потужний багатопрофільний медичний заклад, який забезпечує лабораторні обстеження, діагностику, догляд та лікування широкого кола невідкладних станів, надання вторинної медичної допомоги в стаціонарних і амбулаторних умовах у цілодобовому режимі.

Місія другої міської лікарні, на виконання якої спрямовані зусилля персоналу, – якісне та доступне надання медичної допомоги населенню, направлене на збільшення тривалості їхнього життя, забезпечення пацієнтів широким спектром медичних послуг в умовах сучасного, високотехнологічного лікувального закладу, вироблення в них бережливого ставлення до свого здоров’я, впровадження результативних систем управління медичними ресурсами, пошук ефективних рішень менеджменту медичного закладу та виведення його на новий конкурентоспроможний рівень.

Упродовж останніх років колектив лікарні успішно вирішує стратегічні завдання, актуальні в умовах реформування медичної галузі: впровадження сучасних методик лікування та ІТ-технологій у лікувальний процес; оновлення матеріально-технічного оснащення закладу; формування довіри в пацієнтів і надання медичної допомоги в умовах, максимально для них сприятливих; створення нового механізму фінансування та оплати праці медиків.

У 2021 році проведено Перший всеукраїнський рейтинг медичних закладів, у якому ТКМЛ  № 2 здобула перемогу в номінації «Кращий заклад спеціалізованої медичної допомоги» та отримала відзнаку Міжнародної медичної виставки PUBLIC HEALTH AWARDS для активних, прогресивних команд медичних закладів і лідерів у сфері охорони здоров’я. Нагорода цілком заслужена і є закономірним результатом злагодженої щоденної праці адміністрації та всіх працівників лікарні, оцінкою тих позитивних змін, що відбулися в лікувальному закладі за останні роки. А їх неможливо не помітити.

null

Багатопрофільний прогресивний медичний заклад вторинного рівня

Нині в складі лікарні функціонує 20 структурних підрозділів, з числа яких – 14 спеціалізованих стаціонарних відділень, зокрема, неврологічне, два терапевтичних, гінекологічне, операційне, анестезії та інтенсивної терапії, кардіологічне та ревмокардіологічне, урологічне, серцево-судинної та ендоваскулярної хірургії, поліклініка та перинатальний центр ІІ рівня, а також сучасна клініко-діагностична лабораторія з широким спектром проведення лабораторних  обстежень.

На 435 ліжках стаціонару з року в рік відновлюють своє здоров’я 15-16 тисяч пацієнтів – мешканців Тернопілля, а також інших областей. Для забезпечення комфортних  умов перебування пацієнтів у лікарні за останній час зроблено чимало. Зокрема, в усіх відділеннях в наявності одно-  та двомісні палати покращеного типу, з окремим санвузлом, холодильником і телевізором.

Завдяки коштам, виділеним із місцевого бюджету, вдалося замінити основні комунікації:  теплотрасу, водовідведення, електромережі, перекрили дахи на всіх корпусах лікарні. Попереду – завершення реконструкції головного корпусу, ряд інших вкрай важливих для забезпечення безперебійної роботи медичного закладу робіт із реконструкції та капітального ремонту приміщень, термомодернізація всіх корпусів.

null

Цифрові технології в управлінні комунікаціями

Минулого року в лікарні запрацював ефективний та сучасний call-центр, що зорієнтований на підтримку якісної багатоканальної телефонної комунікації з клієнтами.

null

Сучасний керівник медичного закладу – управлінець, стратег, лідер

Останні три роки другу міську лікарню очолює кандидат медичних наук, лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії, заслужений лікар України Ростислав Дмитрович ЛЕВЧУК.

Великий практичний досвід та ґрунтовна освіта у сфері менеджменту дозволили Ростиславу Дмитровичу успішно реалізувати себе на кількох адміністративних посадах.

Вирішувати складні питання подальшого розвитку лікарні Ростиславу Дмитровичу допомагають заступник директора Тетяна Ігорівна ПИСКЛИВЕЦЬ, медичний директор із медичної частини Віталій Миколайович ПРИВРОЦЬКИЙ, медичний директор з дитинства та пологової роботи Ольга Михайлівна СИДОРЧУК, медичний директор з медичного обслуговування населення Віктор Вікторович КМІТА, медичний директор з експертизи тимчасової непрацездатності Святослав Леонідович КРАВЧУК, головна медична сестра Наталя Михайлівна ІВАНОВА, головний бухгалтер Надія Євгенівна СТЕЦЮК, начальник відділу кадрів Ольга Михайлівна БІЛИК, голова профкому Віталій Григорович КОГУТ. Усі посадовці лікарні – як адміністрація, так і керівники структурних підрозділів, здобули другу вищу освіту в сфері економіки або менеджменту та пройшли стажування в кращих медичних закладах за кордоном.

null

Ефективна команда фахівців

Впровадження в Україні повномасштабної реформи медичної галузі неможливе без формування лікаря нової формації. Персонал лікарні – це близько 1200 фахівців, з їх числа – близько 320 висококваліфікованих лікарів.

Впровадження нових фінансових механізмів

Відповідно до заходів із реформування спеціалізованої медичної допомоги в Україні, лікарня уклала договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання послуг за Програмою медичних гарантій за 20 пакетами (з 36, передбачених Програмою на 2022  рік) на спеціалізоване амбулаторне та стаціонарне обслуговування населення, що є найвищим показником у всій області. З їх числа кілька пакетів відносяться до категорії пріоритетних: «допомога пацієнтам при гострих інсультах і гострих інфарктах», «проведення ендоскопічних маніпуляцій», «медична допомога при пологах» та «неонатальна медична допомога».

Нині лікарня повністю забезпечена всіма необхідними медикаментами та розхідними матеріалами, тож лікування пацієнтів із різними патологіями згідно з чинними протоколами здійснюється на безкоштовній основі.

null

З приймального відділення починається шлях хворого до одужання

Друга міська лікарня ввійшла до переліку 122 медичних закладів – учасників Національної програми «Велике будівництво» і отримала кошти на завершення в 2021 році масштабних робіт першої черги реконструкції приймального відділення та перепрофілювання його у відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги. .

COVID-19: достойна відповідь на сучасні виклики

Від 2020 року ТКМЛ № 2 включена до числа шести медичних закладів області, які визначені базовими для госпіталізації та надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19. Для цього в лікарні перепрофілювали кілька відділень, у яких сконцентрували необхідне обладнання, та підготовили медичний персонал, а це – сім бригад, у складі кожної з яких працюють по 12 медиків

Нова якість охорони материнства та дитинства

Гордість лікарні – перинатальний центр ІІ рівня, в якому надається високоспеціалізована медична допомога в амбулаторних і стаціонарних умовах  матерям  та  новонародженим дітям,  а також жінкам, які потребують  високої  інтенсивності  лікування  та  реабілітації, на основі використання сучасних медичних технологій.

«Варто підкреслити, – розповідає заступник директора Тетяна  Ігорівна Пискливець, – якісна неонатальна допомога суттєво знижує рівень смертності немовлят, а рання реабілітація запобігає дитячій інвалідизації та знижує ризик розвитку хронічних захворювань. На ліки для підтримки перших місяців життя, виходжування та реабілітацію таких немовлят необхідно дуже багато коштів, тож безоплатна медична допомога з перших хвилин життя передчасно народженого малюка істотно знижує фінансове навантаження на родину».

Амбулаторна допомога хворим: європейська якість, яку відчувають усі

Амбулаторна спеціалізована медична допомога вторинного рівня входить до Програми медичних гарантій. Пацієнти ТКМЛ № 2 отримують її у консультативно-діагностичній поліклініці, структура якої дає можливість надавати якісні безоплатні медичні послуги закріпленому населенню, а це – консультації лікарів майже двох десятків вузьких спеціальностей, проведення широкого кола діагностичних досліджень, обстежень і лікувальних процедур.

У структурі поліклініки виокремлено відділення амбулаторної хірургічної допомоги, в якому проводять малоінвазивні оперативні втручання хірургічного та ортопедичного профілів.

null

Сучасна хірургія світового рівня

Хірургічний напрямок лікарні представлений кількома відділеннями і забезпечує надання всього спектру планових та ургентних втручань, а це – близько 2000 операцій щороку за різними напрямками. У хірургічній практиці переваги надаються, насамперед, малоінвазивним, зокрема лапароскопічним технологіям здійснення оперативного втручання.   

Упродовж останніх чотирьох років хірурги лікарні успішно проводять операції на відкритому серці за допомогою апарату штучного кровообігу – заміну серцевих клапанів та аорто-коронарні шунтування.

У лікарні успішно розвивається ендокринна хірургія – в грудні 2021 року вперше провели складну операцію на надниркових залозах.

Започаткована і перебуває в стані активного розвитку ортопедія, зокрема, проведення артроскопічних операцій для діагностики та лікування суглобових патологій. Перевагою артроскопії є її малоінвазивність, швидке відновлення та можливість вирішити велику кількість проблем пацієнтів.  У 2022 році планується започаткувати ендопротезування.

Ще один новий напрямок медичних послуг, що віднедавна успішно впроваджується в лікарні, – пластична реконструктивно-відновна хірургія.

Сучасні підходи в лікуванні інфаркту міокарда

Лікарня надає цілодобову допомогу мешканцям міста і Тернопільської громади з гострою серцево-судинною патологією, зокрема, це гострі інфаркти міокарда. Для цього в кардіологічному відділенні є весь комплекс діагностичних і лікувальних заходів. Усі пацієнти з інфарктом міокарда, які звертаються в лікарню або яких доставила карета швидкої допомоги, поступають у блок інтенсивної терапії, в якому проводиться ендоскопічна кардіоскопія, коронарографія і стентування коронарних судин.

Кардіологічна служба лікарні забезпечує лікування хронічних захворювань серцево-судинної системи, патологій, пов’язаних із порушенням серцевого ритму. Судинними хірургами в найближчій перспективі буде впроваджена радіочастотна абляція – на даний час один із найсучасніших методів лікування при порушеннях серцевого ритму.

Інсульт: вчасно діагностувати і врятувати життя

Від 2019 року лікарня розпочала надавати допомогу хворим на інсульт. Потреба в неврологічному відділенні  назрівала давно,  особливо з  огляду на лікування пацієнтів з інсультом та одночасно з іншими супутніми складними патологіями. «В багатопрофільній лікарні з нейрохірургічною, ендоваскулярною, кардіохірургічною службами надання комплексної допомоги таким пацієнтам організувати набагато простіше, ніж у вузькоспеціалізованих медичних закладах», – пояснює проблематику директор лікарні Ростислав Левчук.

Нові можливості реабілітації хворих

У відділенні фізичної та реабілітаційної медицини отримують допомогу пацієнти з ураженнями нервової системи та опорно-рухового апарату. Тут проводяться лікувальні, реабілітаційні заходи для підтримки і відновлення здоров’я

Новітні медичні технології та високотехнологічне обладнання

Завдяки старанням адміністрації та при фінансовій підтримці міської влади, за останні роки було придбано апаратуру експертного класу: ендоскопічну стійку для проведення бронхоскопії, кілька апаратів штучної вентиляції легень, портативний рентген-апарат, кисневі концентратори, оновлено оснащення лабораторії, а також апарат для УЗД із унікальним стравохідним датчиком.

Трансплантація органів як індикатор якісного розвитку медичного закладу

Багатопрофільний характер, наявність висококваліфікованих медичних кадрів і двох потужних відділень –  урології та кардіохірургії – дозволяє ТКМЛ № 2 опанувати новий  перспективний напрямок діяльності – трансплантологію. Лікарня в числі перших на Тернопіллі почала займатися цією проблематикою і в 2021 році отримала ліцензію на трансплантацію органів.

«Наші фахівці пройшли спеціальне навчання в провідних клініках, у тому числі за кордоном, де цією проблематикою займаються вже довший час і мають успішні результати. Будемо проводити як мультиорганний забір органів для пересадки їх в інших медичних закладах, так і пересадку нирок, печінки, а в перспективі – серця», – додає директор з медичної частини Віталій Привроцький.

null

Підготував Володимир Уруський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #2 лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ростислав левчук, #тернопіль, #тернопільські новини, #тетяна пискливець, #ТКМЛ № 2
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: