Він сказав, що на це впливають багато чинників, але виділив 3 найголовніших: рішучість України, зовнішня підтримка та сама Росія.

Україна готова боротися до перемоги

Єрмак наголосив, що українці можуть бути впевненими у своїй владі. Оскільки всі ми зараз на своїй землі та боремось за свої цінності та спосіб життя.

Ми на своїй землі, ми боронимо свої цінності, свій спосіб життя, свою свободу. В нас ви можете бути впевнені й ми це доказуємо протягом цього місяця,
– сказав Єрмак.

Нас підтримує увесь світ, але “все неоднозначно”

Глава Офісу Президента зауважив, що зараз ми маємо серйозну підтримку і “Захід нарешті став колективним”. Про це свідчать і санкції до Росії, і також гуманітарна, політична, економічна та військово-технічна підтримки. Але все ж “тут все неоднозначно”.

Чи достатньо цього і на скільки Заходу вистачить. Як довго готові нести збитки від порушених економічних зв’язків ті держави, які планують ці зв’язки зберегти навіть на тлі російського вторгнення в Україну, коли в нас вже загинуло більше 115 дітей, тільки дітей. З огляду на досвід попередніх 8 років тут ми не можемо бути надто оптимістичними, – вважає політик.

Але при цьому він зауважив, що нині ризики виросли для цілого світу і вже ніхто не дозволить вести бізнес з Росією так, як було до цього.

Росія – найнепередбачуваніший чинник

Нині весь світ наголошує, що Росія заплатить дорогу ціну за свою криваву війну проти України. Але глава Офісу Президента зазначив, що важко уявити, де та межа, при якій російське керівництво скаже: “це занадто дорого”, які саме цілі вона ставить і який “запас міцності” має.

Слід розуміти що наратив про перемогу за будь-яку ціну є не просто пропагандистським штампом. Москва його неодноразово інструментувала, перебиваючи ставку тих, кого вважала ворогом, – сказав Єрмак.

Російська влада неодноразово порушувала норми міжнародного права, вдавалась до шантажу, зокрема хімічними катастрофами. Їй було неважливо на кількість жертв.

Я хочу нагадати про ризики, які виникли декілька тижнів тому, коли практично ми стояли на порозі Чорнобиля, який був би в десятки разів масштабнішим. І ця загроза нікуди не зникла, – сказав голова ОП.