Музикантка Віталія Грицак з Чортківщини розповіла про творче життя

Опубліковано:
20 Березня, 2022

Днями мережею почала активно ширитися пісня «Чом тобі, вороже, не спиться?», авторкою якої є уродженка смт Коропця Коропецької громади Чортківського району музикантка, поетеса, авторка та виконавиця власних пісень Віталія Грицак. Про її творче життя розповідаємо у цій публікації.

Перші творчі кроки

Дівчина родом із Коропця, що над тихоплинним Дністром.

Зі слів Віталії, творчі здібності почали з’являтись ще у 5 років. У неї мама піаністка, дідусь грає на гармошці, бабуся добре співає, тому й не дивно, що вона обрала творчий шлях. Закінчила Коропецьку мистецьку школу.

Під час навчання у Тернопільському мистецькому музичному коледжі імені Соломії Крушельницької (відділ «Оркестрові струнні інструменти»), завдячуючи викладачці української мови та літератури Марії Чорненькій, вона здобула перемогу у Міжнародному конкурсі імені Тараса Шевченка та отримувала президентську стипендію.

Нині – студентка Національної музичної академії імені П.І.Чайковського м. Києва.

Автор: Фото зі сторінки Віти Грицак у Facebook

«Чом тобі, вороже, не спиться?»

У березні 2022 року, коли українська земля уже другий місяць тримає оборону від російської навали, вона вирішила написати патріотичну пісню, щоб підняти ще більший дух в українців до боротьбі з ворогом. І одразу користувачі соцмереж підхопили новоспечений хіт і почали активно ставити вподобайки та поширювати серед своїх друзів.

– Я не писала в такому стилі пісень вже 2 роки! Завжди була відмазка «нема про що». Так от, дуже жаль, що зараз є про що. Моя пісня – наполовину із мемів війни (як би це не звучало). Але я багато додала від себе. Головна думка – нам важко, але нас взагалі не зламати. А що, хіба не так?, – ділиться у дописі Віталія.

У творчому доробку проєкту «Vitaliia» також є дві пісні.

– Колись я написала свою першу пісню, яку виклала у Інтернет – «Правда музиканта». Там є слова у репі: «Які уявляли: ось це я, а це мій соляк в Карнегі-холі, а там десь Оксана Линів кличе мене з собою на гастролі…». Після того мені багато музикантів говорили, що я вже зобов’язана втілити ці слова у реальність.

Тому я подалась на участь у Молодіжному оркестрі, який є одним із чудових проєктів всесвітньовідомої диригентки Оксани Линів. І я пройшла, через що була щаслива. Зокрема у його складі я брала участь у проєкті «Ковчег» – концерт української музики від бароко до сучасності, який, до речі, був номінований на Шевченківську премію цьогоріч та транслювався на телеканалі «1+1» у рамках концерту до Дня Незалежності. На даний момент я вже не така активна учасниця оркестру, але завжди захоплююсь усіма його успіхами та пані Оксани Линів зокрема. Це нереально потрібний досвід для молодих музикантів, – захоплено ділиться дівчина.

А також друга пісня – «Час доби».

Про участь у програмі «Караоке на майдані» та інших мистецьких проєктах

– Я приїхала в Київ з подругою, щоб прогулятися містом. Перед від’їздом ми потрапили на зйомки цієї програми. Ми не встигали на поїзд, але я все одно вирішила спробувати. І виграла тоді телевізор. Через кілька місяців був знову випуск, де співали тільки переможці різних програм. В ньому я знову перемогла, вигравши музичний центр, який був дуже мені потрібен для домашніх репетицій. Тому, відповідно, я ще також змагалась за головний приз у фінальному випуску – автомобіль, але його я не виграла. Проте це не важливо, досвід – класний, за що також вдячна і музиканту Ігорю Кондратюку, і своїм близьким, які завжди підтримують, і собі за те, що не боюсь нових «експериментів», – розповідає Віталія.

Автор: Фото зі сторінки Віти Грицак у Facebook

У рамках проєкту «60-річчя Тернопільського музичного коледжу» зіграла соло у супроводі академічного симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії.

У 2019 році наживо виступила у студії «Сніданок з 1+1» із власним аранжуванням народної пісні.

Учасниця та переможниця обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Гастролювала в Іспанії зі збірним оркестром (диригент – В. Врубльовський).

І не музикою єдиною…

Окрім музики, Віталія пише вірші та організовує вечори поезії сучасних молодих поетів у Києві.

Є організаторкою більше 20 поетичних конкурсів, які втілює у життя вже більше трьох років у Instagram. Віталія запрошує до суддівства багатьох відомих сучасних поетів та поеток. А переможцям конкурсу видає їхні власні поетичні україномовні збірки у своєму видавництві Poetry Project.

Автор: Фото зі сторінки Віти Грицак у Facebook

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Грицпк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #творчість, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: