Патріотичні гасла України: «Слава Україні» — «Героям Слава», «Слава нації — Смерть ворогам!», «Україна понад усе!»

Опубліковано:
13 Березня, 2022

Нині, в час визвольної війни з московитами, неофашистами(новими фашистами), на початку третього тисячоліття, всі українці від президента до школярів та 5-ти річних дітей використовують подібні гасла. Це найвідоміші та найпоширеніші українські патріотичні гасла, це крик душі народжених вільних і нескорених людей. Їх вигукують у миті радості чи скорботи, у миті гніву чи зневаги до ворогів, ними вітаються мільйони українців у всьому світі.

І дійсно, дані гасла сприймаються нині переважною більшістю українців як символ єдності нації, свідчення глибокої шани до людей, які виборюють вільну, незалежну державу, і тих, які поклали та кладуть свої життя на вівтар миру.

Невідомо чи були такі гасла на Запорізькій Січі, але про звитяжців і досі говорять: «Їхня слава козацька не вмре, не поляже». І ще у своєму вірші Т. Шевченко «До Основ’яненка» (1840, у варіанті 1860 року) писав:

Тілько ворог, що сміється…
Смійся, лютий враже!
Та не дуже, бо все гине –
Слава не поляже;
Не поляже, а розкаже,
Що діялось в світі,
Чия правда, чия кривда
І чиї ми діти.
Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де, люде, наша слава,
Слава України!

Заклик «Слава Україні» та відгук «Героям Слава» з’явилися не одночасно. Як стверджують деякі історики, вигук «Слава Україні» увійшов до українського лексикону у 20-х роках ХХ століття. За однією з версій, першими його почали вживати вояки армії УНР, а саме — кінного полку так званих «Чорних Запорожців». Відповідали у них — «Козакам Слава». “Легія українських націоналістів” – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації українських націоналістів.

Пізніше вітання «Слава Україні» підхопили діячі бандерівської частини Організації Українських Націоналістів та вояки УПА. Вони ж і вигадали відгук «Героям Слава» на честь тих, хто віддавав життя за волю та незалежність України. А от соратники Андрія Мельника (з поміркованого крила ОУН) натомість вживали відповідь «Навіки Слава!».

В збірнику ж праць Степана Бандери, як стверджують деякі українські вчені історики,  немає отої популярно вживаної в інтернеті цитати, яка йому приписується: “І прийде час, коли один скаже: “Слава Україні! “, а мільйони відповідатимуть “Героям слава!”

«Слава нації — Смерть ворогам!»

А от це гасло виникло значно пізніше, ніж «Слава Україні!» Існує версія, що вітатися так почали у середовищі організації Української націоналістичної самооборони — УНСО на початку 90-х років. Саме гасло «Слава нації — смерть ворогам» російські пропагандисти особливо полюбляють наводити як доказ українського екстремізму. Хоч у Радянському Союзі під час Другої світової війни існувало не менш радикальне гасло «Смерть німецьким окупантам!».

null

«Україна понад усе!»

Вживати його почали також українські націоналістичні молодіжні рухи у 90-х роках минулого століття, але найбільше з часів Революції Гідності на Майдані.

Не доперти тим нікчемам московським, що вогонь війни тільки ще більше сьогодні гартує наші вільні душі!

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гасло, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #Україна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: