Чи можна не постити в час війни та як молитись за мир в Україні

Опубліковано:
13 Березня, 2022

Війна іде на усіх фронтах, хто не бере до рук зброї — має підтримувати наших захисників доброю справою та молитвою. 

Хто звільняється від посту в час війни, які молитви найбільш помічні для наших військових та як такий важкий для кожного час не втратити віру.

На ці питання відповідає відомий на Тернопільщині священник Олексій Філюк. 

Вже улюблений багатьма священик Олексій Філюк каже, що війна змінила його життя, як і життя кожного українця. Тепер він більше часу щодня приділяє молитві. Адже духовний фронт теж потребує захисту від зла. А ще отець займається волонтерством та приймає у себе вдома людей, які змушені були покинути свої домівки через війну. 

 — Я вже прийняв вдома людей, які змушені тікати від війни. Зараз в мене живе 15 людей і я радий, що можу їм допомогти. По можливості стараюсь спілкуватись з усіма людьми, які до нас приїжджають. Підтримую, молюсь. Разом з парафіянами ми збираємо допомогу для наших воїнів. І вірю, що ми обов’язково переможемо,  — каже о.Олексій. 

Молитва в такий час має бути прихистком та відрадою. Тож отець цитує Святе Письмо: “За вірою вашою дасться вам…”

 — Слава Ісусу Христу і Слава Україні. Отче, давайте почнемо розмову з роздумів про те, як же приймати доброму християнинові такі жахливі реалії. Як не падати у відчай, не зневіритись? 

  — Слава Богу і нашим Героям Слава! Нічого нового під сонцем, але для нашої країни непростий час, дуже важкий період. Важливо триматись, важливо підбадьорюватись на основі Слова Божого через те, що життя продовжується: народжуються діти, люди одружуються. Так, через агресію росії багато людей нас покидають. Ми маємо розуміти,що кожного чекає зустріч з Господом і зараз треба надіятись, що Він визволить нас від всього злого. У молитві “За Україну” є такі слова: “В єдності сила народу. Боже, нам єдність подай!”. Маємо підтримувати один одного і триматись разом. Бачимо які зараз єдині люди, то отже все буде Україна!

— Отче, і Святе Письмо нас вчить і церква завжди каже про те, що ненависть  — це зло. Чи гріхом є ненависть до ворога під час війни?

— Слово Боже каже любити ближнього, а за ворогів молитись. Ми молимось за мир в нашій країні і за ворогів, щоб Бог дав їм розум, щоб вони опам’ятались та не робили біди. Ненависть це недобре, що якщо людина живе лише тим, то в її серці менше місця для любові. Заповнюйте серце любов’ю до своїх дітей, любов’ю до тих, хто нею живе. 

— Як сказав Митрополит Волинський о.Михаїл, коли ти вбив ворога  — то це не є гріхом і можна навіть до сповіді не йти в такому випадку. Чи так це?

— В даний час ми на своїй Богом даній землі і маємо її захистити. Ми не можемо дати ворогові вбивати подобу Божу в нас і наших дітях. Якщо ти захищаєшся  — то тут гріха немає. Наведу приклад: божий ізраїльський народ у всі часи був у війнах. І досі в Ізраїлі немає миру. Але Бог там, де правда. І Бог зараз з Україною, бо ми ні на кого не нападали, нікого не мучили. То в наш дім прийшли чужі люди, які катують та вбивають наших дітей. 

— Ще одне філософське питання: чи є гріхом в такий час залишити свою країну та поїхати в місце, де безпечніше? Багато людей самі себе мучать думками про те, що це зрада. 

— Не знаючи ситуації ми не можемо бути суддями ні для кого. Люди рятуються хто як може. Ми засуджуємо війну та тих, хто її розгорнув. А людей, які рятують своє життя судити не варто. Особливо якщо йдеться про жінок з дітьми. 

— Ну і основне питання. Війна почалась в нас в час Великого посту. В час, коли світ наче стишує свій хід, а люди мають більше часу думати про свою душу. Бачили звернення предстоятеля Православної церкви України Митрополита Епіфанія, який каже, що на час війни люди звільняються від посту. У нас на Тернопільщині, на щастя, не чути вибухів, усе більше менш спокійно. Тож чи ми можемо не постити?

— Завжди піст це є рішенням індивідуальним. Згідно з уставом, звільняються від посту вагітні, люди, які хворіють, старші люди.Зараз буде корисним попостити за Батьківщину. Піст і молитва  — це велика сила. Але кожен має сам зробити свій вибір. Церква рекомендує людям, які опинились у місцях, де активні бойові дії, цього року не постити. Хоча і тут люди, якщо відчувають, що вони і так не можуть їсти нічого, бо ми всі зараз у страшній моральній напрузі, мають дбати про те, щоб добре харчуватись. Щоб їжа давала енергію і силу. Церква цього не засудить. Також є багато волонтерів, людей які залишились на роботах і працюють багато. Вони теж звільняються. Знову ж таки: піст  — це не про їжу. 

— У нас, не зважаючи ні на що, щодня є Служби в церквах. Чи не буде гріхом посеред служби іти в укриття? Чи не буде гріхом не йти на Службу, якщо є небезпека?

— Не буде гріхом. Можна молитись вдома, можна молитись в храмі. Якщо є загроза  — ми рекомендуємо дбати про свою безпеку. 

— Які молитви зараз будуть помічними?

— Завжди помічними є всі молитви. На нашій парафії наприклад триває молитва, яка називається “Неусипущий Псалтир”. День і ніч по черзі люди читають Псалтир Давида за Батьківщину, за припинення війни та за мир. Але помічні всі молитви. За постановою Синоду є молитва за Батьківщину в небезпеці. Але Бог чує всі молитви… Моліться навіть своїми словами… І ми Бачимо, що Бог є з нами. 

МОЛИТВА КОЛИ БАТЬКІВЩИНА В НЕБЕЗПЕЦІ

Господи Боже наш, Ти вислухав Мойсея, коли він простягав до Тебе руки, і народ ізраїльський зміцнив на амаликитян, озброїв Ісуса Навина на битву та повелів сонцю спинитися.

Ти й нині, Владико, почуй нас, що молимося до Тебе.

Зміцни силою Твоєю побожний народ наш, благослови його справи, примнож славу його перемогою над ворогом, зміцни всемогутньою Твоєю правицею нашу державу, збережи військо, пошли ангела Твого на зміцнення захисників народу нашого, подай нам усе, що просимо для спасіння; примири ворожнечу і мир утверди.

Простягни, Господи, невидиму правицю Твою, яка рабів Твоїх заступає в усьому. Тим же, кому судив Ти покласти душу свою на війні за віру православну, побожний народ наш і державу, прости їхні провини і в день праведної Твоєї відплати подай вінці нетління.
Бо Твоя є влада, Царство і сила, від Тебе допомогу всі приймаємо, на Тебе надію покладаємо і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

МОЛИТВА ЗА ПЕРЕМОГУ УКРАЇНИ НАД АГРЕСОРОМ

Всесильний Господи, почуй молитви дітей Твоїх, споглянь в час важких випробувань на державу нашу – Україну. Благослови та зміцни воїнів наших, владу, уряд та весь народ наш, які протистоять підступному російському агресору на землі, на морі та в повітрі. Правдолюбивий Господи, не дай ворогам знищити державу, народ та святині наші.

Благаємо Тебе, даруй нам з іменем Твоїм перемогу і справедливий мир наблизь. Пошли грізного очільника небесного воїнства Твого – архістратига Михаїла, на допомогу мужнім захисникам нашим, щоб диявольські задуми агресора зруйнували вони та вберегли нашу Батьківщину-Україну.

Твоє бо є, щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об’єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священика бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #молитва, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #філюк, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: