Аналітики агенства вважають, що дефолт Білорусі стає дедалі ймовірнішим, враховуючи побоювання щодо готовності уряду погасити свої боргові зобов’язання та очікування того, що будь-яка потенційна фінансова підтримка з Росії навряд чи буде використана для цієї мети.

У Moody’s відмітили, що зниження рейтингу Білорусі пов’язане з серйозним погіршенням кредитного профілю Росії, що історично було ключовим фактором і джерелом фінансової підтримки республіки.

Moody’s знизило стелю рейтингів Білорусі у національній з В2 до Саа3 та іноземній валюті з В3 до Ca. Зауважимо, що зниження рейтингів відображає послаблення кредитоспроможності Білорусі на тлі воєнного вторгнення Росії в Україну, що триває.

Білорусь безпосередньо зазнає значного подальшого посилення санкцій, спрямованих проти ключових секторів економіки та фінансової системи, що обмежить і без того вузькі зовнішні резерви країни й поставить під загрозу її здатність обслуговувати борг. Зовнішня позиція країни буде піддана подальшому ризику, як і її макроекономічна та фінансова стабільність, – вважають у Moody’s.