Чи можуть продавці на Тернопільщині відмовити покупцям у безготівковому розрахунку?

Опубліковано:
8 Березня, 2022

Останнім часом до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області збільшилася кількість скарг споживачів щодо відмови з боку продавців у безготівковому розрахунку за придбані товари.

Cтаттею 17 Закону України «Про захист прав споживачів» встановлено, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Також згаданою статтею встановлено право споживача на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.
Продавець (виконавець) зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.

Крім того, обов’язок приймання продавцями електронних платіжних засобів встановлено Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833.

Так, пунктом 21 зазначеної постанови визначено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити можливість використання електронних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) відповідно до законодавства.

Однак слід зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» звільнені від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги):

-заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств,

-підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій),

-суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.

У разі наявності одного реєстратора розрахункових  операцій  суб’єкт господарювання   зобов’язаний  забезпечити  приймання  спеціальних
платіжних засобів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.02.2022р. № 95 «Про внесення змін до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій» з 1 січня 2022 року без застосування РРО/ПРРО можна буде проводити:

-роздрібну торгівлю та громадське харчування на території села, селища, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництава;

-роздрібну торгівлю, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих  військових  гарнізонів  і містечок,  а  також  військових  частин, розташованих у межах сіл, селищ;

-продаж товарів  (за  переліком,  встановленим  Кабінетом Міністрів  України за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах, селищах;

-надання побутових послуг на території села селищ;

-роздрібну торгівлю насінням у кіосках на території сіл, селищ та селищ міського типу;

-провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування  та  послуг  суб’єктами  підприємницької  діяльності на території сіл, селищ і селищ міського типу, яким згідно із Законом України  “Про  статус  гірських   населених   пунктів  в  Україні” ( 56/95-ВР ) надано статус гірських

-надання послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах, селищах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року є обов’язковим.

Таким чином, відмова у безготівковому розрахунку за придбані товари та надані послуги свідчить про обмеження прав споживача та є порушенням вимог законодавства, за яке передбачена відповідальність статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів» та статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У разі порушення вашого права на безготівковий розрахунок ви маєте право звернутися з відповідним зверненням до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, а також залишивши електронне звернення на нашому сайті  dpss-te.gov.ua або чат-боті Держпродспоживслужби в телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #магазин, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оплата, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: