У музеї на Тернопільщині відкрили виставку речей з Революції Гідності

21.02.2022 09:44   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

До Дня Героїв Небесної сотні у Бережанському краєзнавчому музеї відкрили виставку речей з Революції Гідності та російсько-української війни. Серед експонатів – прапори, шеврони, стрічки, каски, одяг та інші символи трагічних продій, що відбулися в Україні в останнє десятиліття. Про це працівники музею написали у мережі Facebook:  

Читайте також

Виставка, присвячена Революції Гідності діє у Тернопільському краєзнавчому музеї
7 років тому Тернополем прокотилася «ніч гніву» (Фото)
Революцію Гідності визнали одним з ключових моментів українського державотворення

«У Бережанському краєзнавчому музеї сформовано тематичну експозицію, приурочену подіям і особистостям – учасникам Майдану та українсько-російської війни.

Основу експозиції займають оригінальні речові артефакти з Майдану та бойових позицій сучасної війни на сході України. Передані вони були очевидцями та безпосередніми учасниками подій. Тематично її можна розділити на окремі вузли:

Прапори (з місця подій – зони бойових дій та Майдану);

Військові шеврони (підрозділів Збройних Сил України та добровольчих загонів);

«Речі війни» (умовна назва зразків озброєння та військового спорядження: гранатомети, ящики для снарядів і набоїв, різнокаліберні гільзи, бронежилети, попереджувальні знаки (для прикладу: наклейки «Увага міни»), казанки, планшети, жилети, каски, фрагменти колючої проволоки, радіостанції, тощо);

«Речі та символи Майдану» (також умовна назва узагальненого переліку музейних предметів – так би мовити «очевидців і сучасників» Майдану 2013-2014 рр.); враховуючи деяку символічність й різноманіття експонованих артефактів розділу, згадаємо їх (для прикладу) окремим переліком:

Сердечко з символом Євросоюзу (2 шт.);

Дві синьо-жовті стрічки; пов`язка-оберіг зеленого кольору;

дві металеві каски та одна захисна з наклейками «Янукович під арешт»;

Футболка (камуфляжна); захисні маски (2 шт.);

Протигаз; один наколінник;

Три металеві та чотири дерев`яні кийки;

Бруківка; двері металеві від печі;

Мисливські гільзи (три шт.); пляшки від запальної суміші (дві шт.);

Один черевик; колеса (дві шт.);

Металева каска з написом «Спільна братська сотня» та захисна каска;

Бочка металева; вервечка та черпак;

Металеві щити (дві шт.), щит з фанери.

«Харчі війни» (продуктові набори та окремі зразки харчів для військових, особливо – в польових умовах).

Візуальним та інформаційно-аналітичним доповненням експозиції слугують картина художниці та волонтерки з Маріуполя А. Торкаєнко «Війна іде» (2016 р.), а також монографія О. Гладчука «Правовий та соціальний захист бійців АТО» (Тернопіль, 2015 р.).

Ці речі, як майбутні музейні предмети та експонати, передавалися особистостями – учасниками Майдану, волонтерами, власне учасниками бойових дій, а також за ініціативи командування 182-й окремого батальйону матеріального забезпечення (дислокованого у м. Бережани)», - пишуть працівники музею.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі