Науково-краєзнавчі читання з нагоди 130-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого (ФОТО)

Опубліковано:
18 Лютого, 2022

16 лютого у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулися науково-краєзнавчі читання «Патріарх Йосиф Сліпий – будівничий української церкви, духовний провідник нації» (до 130-річчя від дня народження). Подія відбувалася в режимі онлайн і частково – наживо.

Серед основних тем – дитинство та юність майбутнього Патріарха, родинні зв’язки, ректорська праця у Богословській академії та у розбудові духовного церковного життя, меценатство, роки заслань та терпінь, римський період в діяльності Кардинала,вшанування його пам’яті в Україні та за її межами, вплив Андрея Шептицького на духовне становлення та громадянську позицію Йосифа Сліпого, підпільна діяльність переслідуваної церкви, експансія російської православної церкви у Східній Галичині після другої світової війни, відродження греко-католицької церкви в незалежній Українській державі, Фонд УГКЦ та Йосифа Сліпого в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Серед доповідачів представники місцевої влади, духовенства, працівники музейних установ області. Відкрив урочисту подію директор музею Ярема Шатарський. Благословив Високопреосвященний владика, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ – Теодор Мартинюк. Запам’яталися думки вголос о. Віталія Козака – синкела у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ:

  • Це був одинокий протест в тоталітарній системі. Яка користь з такого протесту? Колосальний досвід для оточуючих: свідоцтво відданої правди, незгода з неправдою, вони надихали. Такий нонконформізм у світоглядному баченні Йосифа Сліпого перегукувався з позицією академіка Андрія Сахарова. І свідоцтво Йосифа Сліпого не було  меншим на засланні. Важливий аспект у вивченні його праць – це тільки маркери для наших внутрішніх рефлексій. Нас, тернополян, особливо зобов’язує, адже  Патріарх  уродженець Тернопільщини. Користуючись нагодою, відкриваймо його постать для тих, хто ще не знає і сприймає локально. А користь його свідоцтва – вона для всієї України. Читаймо його епістолярну спадщину, заповіт. Божа премудрість нехай освічує наш шлях.

Із доповідями виступили Наталія Українець – завідувачка сектора відділу нової та новітньої історії музею, Володимир Пукач – завідувач відділу нової та новітньої історії, Світлана Ковальчук – завідувачка сектора обліку відділу фондів музею, Любов Катеринюк – завідувачка сектора відділу нової та новітньої історії, Оксана Зборівська – старша наукова співробітниця відділу стародавньої історії, Петро Шимків – голова Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Наталія Собкович – мистецтвознавиця, начальник відділу культури, охорони культурної спадщини та туризму департаменту  культури та туризму ТОДА, Ірина Ленчук – головний зберігач фондів музею, Галина Гнатишин – старша наукова співробітниця відділу фондів, Степан Костюк – завідувач науково- методичного відділу, Любов Левенець – старша наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії, Наталія Чеканова – заступниця директора з наукової роботи згаданого музею тощо.

Дистанційно долучилися працівники музейних установ із Бережан та с. Денисів: Володимир Парацій, Надія Волинець,  Наталія Стрілець, Олеся Олексишин-Шкільна, Ігор Мельник, Богдан Савак. «Оду вдячності та шани» пам’яті Патріарха присвятили – учениця 9-А класу Марія-Вікторія Буряк (керівники Ірина Сендзюк, Марія Сидор) із Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого».

На першому поверсі розгорнуто цікаву пізнавальну тематичну виставку фондових матеріалів: «Страдник за віру і духовний провідник» та «Духовні провідники українського народу».

 

null

Фото

 

null

Фото

 

null

Фото

 

null

Фото

 

null

Фото

 

null

Фото

Опубліковано Валентина Семеняк

Фото Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #духовний провідник нації, #йосиф сліпий, #краєзнавчний музей
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: