На Тернопільщині знайдені сторічні фото села Урмань та місцевого ставу

15.02.2022 20:17   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Вперше вдалося розшукати старі світлини із села Урмань, яке входить до складу Тернопільського району Тернопільської області. В одній із зарубіжних бібліотек вдалось натрапити на фото 1929 року. На кадрах бачимо мальовничий став у селі Урмань. Також в об’єктив фотографів попали місцеві хати та їх мешканці,які якраз жили біля ставу.

Читайте також

Копії легендарного Михалківського скарбу експонують на Тернопільщині
Знайдене сторічне фото церкви та вірян у селі Гермаківка
У Бережанах під час реставрації ратуші, знайшли частини надгробків з єврейського кладовища

Вперше село Урмань згадується в 1385 році. А одна із перших писемних згадок про став в Урмані відноситься до 1448 р. Тоді Дмитро з Спикльос, син Грицька Курдийовича, вписав оплату по 12 кіп грошей від кожного спуску урманського ставу для Домініканського монастиря у Львові. Як бачимо став у селі теж є досить давнім.

Справжньою цінністю для села є храм. Мова йде про дерев'яну церкву Різдва Христового, збудовану в 1688 році на Прикарпатті, але згодом її перевезли в село Урмань. Вона є пам'яткою архітектури національного значення.

Джерело фото: Національна бібліотека Польщі.

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі