Пропонуємо вашій увазі цікаві знахідки, пов’язані із замками Тернопільщини. Нам вдалось розшукати невідомі зображення, які стосуються історії Баворівського замку.

Читайте також

Копії легендарного Михалківського скарбу експонують на Тернопільщині
У Бережанах під час реставрації ратуші, знайшли частини надгробків з єврейського кладовища
На Тернопільщині виявили будинок штабу турецької армії
В архівах знайшли малюнок, на якому зображена Подільська зима 1882 року

Дерев’яний замок був побудований на пагорбі в XVI столітті Вацлавом Бавором, придворним короля Сигізмунда I Старого. Вацлав Бавор був одружений з Катажиною Колановською і мав із нею двох дітей. Другою дружиною Вацлава була Ельжбета Збаразька, з нею у нього також було двоє дітей.

У 1589 році замок зумів протистояти татарській облозі, і битва, що відбулася там, була повною поразкою татарського війська. У XVII столітті замок був перебудований. Тоді він став мурованою оборонною спорудою, збудованою у прямокутному плані з внутрішнім двором. Житлові будинки були триповерховими.

Вхід до замку вів через браму, розташовану в одній із споруд. У двох кутах надбрамниці були дві круглі триярусні вежі, увінчані куполом. Подібні вежі були і на інших будівлях. Також у замку була замкова каплиця, яку 1747 р. перебудували на костел. На рубежі ХІХ-ХХ століть каплицю перетворили на православну церкву Івана Хрестителя.

До речі, члени родини Баворовських поховані були в склепах колишньої церкви. Наступними власниками замку були Малецькі. Близько 1800 року замок був покинутий і почав руйнуватися.

У 1851 році у родини Малецьких майно викупив граф Віктор Баворовський. Оскільки замок уже не був придатний для проживання, він побудував новий палац, у якому була значна колекція творів мистецтва та багата колекція книг. Також Віктор Баворовський був засновником бібліотеки Баворовських у Львові.

У 1894 році граф покінчив життя самогубством, і товар, ймовірно, перейшов до чужих рук. У міжвоєнний період вони належали в тому числі до родини Астанів. Наразі від замку залишилися лише руїни. На фото столітньої давнини можемо побачити якими була каплиця та та новий палац і парк навколо.

Джерело: polona.pl

null

Палац та парк в Баворові, 1920-ті роки.
null

Баворівський замок на малюнку, 1679 р.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #баворів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: