Почало діяти положення про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти

Опубліковано:
27 Січня, 2022

24 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти».

Акредитація освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти – це абсолютно нова процедура, котра, базуючись на збереженні й розумінні найкращих традицій та практик технікумів і коледжів, які тепер є закладами фахової передвищої освіти, передбачає також і вироблення абсолютно нових підходів, цілей та візії освітнього процесу.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02.07.2021 № 762 «Деякі питання оформлення, переоформлення та видачі сертифікатів про акредитацію освітньо-професійних програм у сфері фахової передвищої освіти (їх дублікатів)» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 жовтня 2021 за № 1395/37017, Державною службою якості освіти України здійснюється прийом заяв на переоформлення сертифікатів про акредитацію спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на сертифікати про акредитацію освітньо-професійних програм освітнього ступеня фахового молодшого бакалавра в межах відповідної спеціальності.

«При розробці документа, який регламентує процедуру акредитації, закладалися принципи об’єктивності, зворотного зв’язку, простоти і прозорості, застосування або започаткування сучасних технологій, уникнення конфлікту інтересів тощо. Закладено в Положення і максимальне полегшення процедури акредитації, надання закладу додаткових можливостей для вдосконалення діяльності й підвищення конкурентоспроможності» – зазначає Перший заступник Голови Державної служби якості освіти України Олександр ЯКИМЕНКО.

Акредитаційна справа за відповідною освітньо-професійною програмою розглядається на засіданні Акредитаційної комісії. До її складу входять представники Державної служби якості освіти України, закладів вищої та фахової передвищої освіти, представники роботодавців, студентства. Новація в тому, що визначено кількісний склад комісії – 25 членів, з яких 17 є представниками закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Акредитаційна справа ведеться винятково в електронному вигляді. Експертна група працює в основному в дистанційному режимі, а виїзд до місця розташування закладу освіти здійснює, як правило, представник територіального органу Державної служби якості освіти з метою опрацювання чек-листа запитань (завдань), уточнення даних, указаних у документі про результати самооцінювання, тощо.

З березня 2022 року Державна служба якості освіти розпочне акредитацію освітньо-професійних програм для закладів, які планують випуск фахівців у червні цього року за новими, вперше започаткованими, освітньо-професійними програмами в межах спеціальностей або ж неакредитованими за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст.

Заяву про наміри акредитації, передбачену Положенням, до травня 2022 року подавати не потрібно: графік формуватиметься по мірі надходження заяв та відповідних документів.

Форми документів можна знайти в розділі Акредитація на вебсайті  Державної служби якості освіти України: https://sqe.gov.ua/diyalnist/akreditaciya/. Документи та матеріали для акредитації освітніх програм закладів фахової передвищої освіти подаються через форму на вебсайті Державної служби якості освіти України.

Термін проведення акредитації освітньої програми фахового молодшого бакалавра становить 2 місяці.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: