Де чітка організація безпеки праці – там ризики інфікування COVID-19 менші

Опубліковано:
27 Січня, 2022

Другий рік українці прожили в умовах пандемії. У 2021-му двічі пройшли локдаун, спільно долали сплески захворюваності і, зрештою, почали масову вакцинацію громадян. За цей час понад 111 тисяч тернополян перехворіло на COVID-19.

За одну добу – 19 січня – у світі захворіло 3,5 млн осіб. Щодня рядки статистики перебігають перед очима кожного, адже немає таких людей, які б не боялися коронавірусної інфекції. Інша справа, як кожен виявляє це, яка мотивація щодо посилення особистої відповідальності за власну і колективну безпеку.

Медичні працівники щодня мають справу з хворими на коронавірус, ризикують власним здоров’ям, пам’ятаючи про клятву Гіппократа, роблять усе можливе для порятунку пацієнтів. На час пандемії кожна людина, яка звертається за медичною допомогою, має розглядатися як потенційний носій вірусу, тому організаційні та профілактичні заходи доцільно спрямовувати, в першу чергу, на контроль за станом умов праці і здоров’ям персоналу.

Інфікування медичних працівників під час виконання професійних обов’язків – проблема загальнонаціонального масштабу. Заклади охорони здоров’я – перша лінія виявлення, реагування та недопущення розповсюдження інфекційних хвороб і, зокрема, коронавірусної інфекції.

Медичні працівники мають вищий ризик зараження SARS-Cov-2, ніж інші категорії населення. Так, у 2021 році рівень захворюваності на коронавірусну хворобу за даними глобального нагляду ВООЗ у світі становив 3,9 %, а в Україні – 19,5 відсотка.

Та, мабуть, не всюди головні лікарі медичних закладів області це усвідомлюють. Адже як пояснити певну тенденцію: в медичних закладах, розташованих поруч, у сусідніх районах практично в однакових умовах число медиків, які перехворіли на COVID-19, дуже різниться. Скажімо, в  Козівській центральній районній лікарні у минулому році захворіло 15 медпрацівників, а в Бережанській – аж сотня. Подібну картину спостерігаємо в лікарнях Гусятинського, де виявлено 61 випадок інфікування, та Теребовлянського (24 випадки) районів. Разюча різниця у Борщівській (18 випадків захворювань) та Заліщицькій (88 випадків) центральних районних лікарнях.

Якби кожен із тих, хто згідно з посадовими обов’язками усвідомлював, що частка персональної відповідальності лежить і на ньому, хто через власну безпечність наражає інших на небезпеку, ігноруючи відповідні інструкції, – ситуація з інфікуванням медпрацівників могла би бути іншою. Так, тепер персонал медичних закладів вакцинований, та дотримуватися карантинних заходів необхідно й далі, бо вірус мутує і ускладнення після коронавірусної інфекції такі ж, як і раніше.

Чудовий приклад відповідального ставлення – Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня. Пригадуються початки пандемії, коли за розпорядженням головного лікаря цього закладу Володимира Шкробота чітко дотримувались інструкцій використання засобів індивідуального захисту: на кожній одноразовій масці писали час одягання і контролювали його. Дотепер в лікарні організовано все чітко і, відповідно, медики хворіють менше.

Роботодавці згідно із Законом України «Про охорону праці» несуть загальну відповідальність за забезпечення всіх необхідних профілактичних заходів щодо мінімізації професійних ризиків для медичних працівників. А самі працівники мають дотримуватися встановлених правил своєї безпеки і захисту здоров’я на роботі. Адже діяльність усієї медичної установи напряму залежить від вчасних вказівок, приписів та розподілення обов’язків і засобів.

У Тернопільській області за минулий рік зареєстровано 1369 повідомлень про гострі професійні захворювання у медичних працівників, що на 98 повідомлень менше, ніж у 2020 році.

За результатами  розслідувань у складі комісій пов’язано з виконанням професійних обов’язків 160 випадків гострого професійного захворювання, що на 50 випадків більше, ніж у попередньому році. У 2021 році 6 медичних працівників, на жаль, померли внаслідок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19 (8 осіб у 2020 році). Це випадки, пов’язані з виконанням професійних обов’язків. Зареєстровано 1 випадок хронічного професійного захворювання, хоча у 2020 році таких випадків зафіксовано не було.

Саме медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я, які інфікувались під час виконання посадових обов’язків, отримують від Фонду соціального страхування України допомогу по тимчасовій втраті працездатності у розмірі 100 % середнього доходу незалежно від тривалості стажу.

Фонд соціального страхування України допомагає медичним працівникам, адже на організацію покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від пандемії. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками.

Загалом із початку пандемії ФССУ прийняв на фінансування такі листки непрацездатності на загальну суму майже 60 мільйонів гривень, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели понад 150 тисяч днів.

Ми допомагаємо фінансово пережити скрутні часи тим, хто захворів чи був контактний, і знаємо, як важко протистояти недузі, як багато лікарів у нашій області, щодня наражаючись на небезпеку, рятують чиєсь життя. Ризик зараження існує на всіх етапах надання медичної допомоги: на поліклінічному, догоспітальному, стаціонарному.

Уже розуміємо, що вакцинація допомагає вберегтися від важкого перебігу захворювання, але не вберігає від інфікування. Тому всім суспільством маємо не забувати про особисту безпеку і в лікувальних закладах, де можуть собі дозволити ходити без засобів індивідуального захисту, і в громадських місцях – всюди дотримуватись визначених вимог під час епідемії.

 

Григорій РАДЗІХ, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хворі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: