Тернополяни на 100% підтримали петицію про встановлення пам’ятника Курбасу у місті

Опубліковано:
18 Січня, 2022

Тернополяни на 100% підтримали петицію про встановлення пам’ятника Курбасу у місті. Із 300 необхідних голосів, пропозиція зібрала 306 підписів.

Нагадаємо, «Петицію про встановлення пам’ятника Л. Курбасу»  19 листопада 2021 року зареєстрував Віталій Чубатий. Зокрема, у тексті петиції автор зазначає:

«На території земельної ділянки, яка знаходиться по вулиці Леся Курбаса (між церквою та будинком № 36) станом на сьогоднішній день встановлено пам’ятний знак із написом: «На цьому місці волею тернополян буде встановлено пам’ятник видатному діячу мистецтва Л. Курбасу». Таким чином, встановлення пам’ятника Лесю Курбасу було передбачено та заплановано ще з березня 2006 року, адже вказаний пам’ятний знак із написом встановлений та освячений саме тоді.
 Окрім того, встановлення пам’ятника на вказаному місці також передбачено Генеральним планом міста Тернопіль.

 Проте, станом на сьогоднішній день пам’ятник Лесю Курбасу не встановлено та, відповідно, «волю тернополян» не виконано.

 Лесь Курбас – видатний український режисер-реформатор, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Від 1987 ювілеї митця відзначають за рішенням ЮНЕСКО. Станом на сьогоднішній день на честь Леся Курбаса по всій Україні встановлено багато пам’яток, зокрема: Меморіальний музей-садибу, Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, у Києві встановлено меморіальну дошку на фасаді Молодого театру і пам’ятник Лесю Курбасу; у Харкові – меморіальну дошку на фасаді Українського драматичного театру ім. Т. Шевченка, відкрито
пантеон сім’ї Курбаса ще у 1993 році. У 1994 році засновано Державну премію імені Леся Курбаса. На його честь названо Львівський академічний театр, а також вулиці у Києві, Львові, Івано-Франківську, Тернополі.
 Територія, на якій встановлено пам’ятний знак та планується встановлення пам’ятника Лесю Курбасу, чудово підходить для облаштування скверу, де тернополяни могли б проводити дозвілля та вільний час.

 Враховуючи вищенаведене, з метою підвищення культурного рівня населення, естетичного облаштування міста, розширення площі та збільшення кількості зелених зон загального користування, просимо Вас:

 1. Встановити пам’ятник Лесю Курбасу на вказаній території.

 2. Надати статус скверу земельній ділянці по вулиці Леся Курбаса (між церквою та будинком № 36) з присвоєнням назви «Сквер імені Леся Курбаса».

 3. Припинити користування земельною ділянкою землекористувачів (при наявності).

 4. Доручити відповідному підрозділу Тернопільської міської ради розробити та подати на затвердження проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,20 га під сквер.

 5. Здійснити організаційно-правові заходи щодо оформлення права постійного користування вищевказаною земельною ділянкою.

 6. Здійснити організаційно-правові заходи щодо благоустрою земельної ділянки.

 7. Доручити виконавчому органу Тернопільської міської ради вирішити в установленому порядку питання фінансування заходів, передбачених пунктами 1 – 6 цієї вимоги
», – пише у документі Віталій Чубатий.

Нагадаємо, щоб у міській раді розглянули цю петицію, за 30 днів вона має зібрати 300 голосів тернополян.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #петиція, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: