В Теребовлянській ПЦУ, що на Тернопіллі, на Різдво Христове засяяв позолотою оновлений іконостас (ФОТО, ВІДЕО)

Опубліковано:
9 Січня, 2022

Процес позолоти двох бічних іконостасів в Теребовлянській ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира був завершений незадовго перед Різдвом Христовим.

Читайте також

І в Теребовлі будуть сакури цвісти
Творчий вечір Миколи Ковальчука з Теребовлі, що на Тернопіллі
Давня Теребовля на світлинах пана Розвадовського Богдана

Довідка: Іконостас (іконостав, грец. — образ і місце) — це стіна з ікон у храмах східного (візантійського) обряду, яка відмежовує вівтар від центральної частини церкви. Має «царські» та двоє бічних «дияконських» дверей (воріт). Іконостас стоїть на підвищенні — солеї, за «царськими» воротами має катапітазму.

Символізує межу між небом і землею, оскільки вівтарна частина вважається пам’яткою Христу, конха— небосхилом, амвон — каменем перед гробницею Ісуса.

Настоятель храму, обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей отець Володимир Якубишин розповів: «Оновлення бічних іконостасів в нашій церкві тривало чотири роки. Спочатку різблярі вирізали з дерева іконостаси такої форми, як ворота, які згодом пофарбували білою фарбою, а потім теребовлянський художник Михайло Плекан покривав сусальним золотом, що є дуже кропіткою роботою( Прим. авт. – сусало – це обличчя, вилиці. Сусальне золото – золото, розкочене до товщини 0,1-0,3 мікронів, яке використовується для прикраси лицьового боку чогось). Іконостаси символізують престоли церкви. Наша церква трипристольна. Перший престол – центральний і два бічні. Біля бічних іконостасів ми також будемо проводити Богослужіння, зрозуміло, після їх освячення. І таким чином, іконостаси займуть достойне місце у нашому храмі, який є святинею, світлицею, гордістю нашого древнього княжого міста Теребовля і громади православних».

Ще отець Володимир розповів, що храм складається з трьох частин: центральна частина – це святилище, де перебувають тільки вільні християни і де є тетрапод, до якого прикладаються вільні християни. Місце, яке розділяє іконостаси, святая святих, яким престол символізує рік Господній, жертовник(Прим. авт. – стіл у вівтарі православного храму, на якому відбувається проскомідія — готується жертва для здійснення євхаристії: хліб і вино. Жертовник має чотирикутну форму і як престол одягнений в такі ж шати), ігорне місце. Третя частина храму – притвор, це для оглашенних, тих, які нехрещені».

Фото і відео: Віктор Аверкієв.

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: