Різдвяні традиції в Теребовлянській ПЦУ 8 січня: колядки (частина ІІ)

Опубліковано:
8 Січня, 2022

8 січня в Україні православні вшановують Собор Пресвятої Богородиці і Обручника Йосифа. Цього дня в Теребовлянській ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира, що на Тернопіллі, під час Святкової літургії віддавали шану Діві Марії – матері Ісуса Христа.

З уст  настоятеля храму, обласного декана, декана Теребовлянського деканату, митрофорного протоієрея, отця Володимира Якубишина лунали промови подяки на честь Богоматері, вітання парафіянок з Днем Ангела, а церковний хор виконав ряд колядок.

З цього дня  розпочинаються святки, які тривають до самого Хрещення 19 січня і вважаються одним із найвеселіших і радісних періодів року – за давніми українськими повір’ями, цими днями по землі мандрує новонароджений Бог. Цього дня згадують і тих, хто мав пряме відношення до неї за її життя – святого Йосифа Обручника – зарученого чоловіка Діви Марії, царя Давида – був предком Ісуса Христа за тілом, святого Якова, який разом з отцем супроводжував Богородицю з немовлям Ісусом під час втечі до Єгипту.

Крім того, отцем Володимиром було проведено Мирування(мировання). Це обряд, під час якого священнослужитель помазує людей єлеєм, освяченим на литії, тобто, здійснює миропомазання. Церква зберігає багато засобів Божественної допомоги людині, з-поміж яких особливе місце посідає Таїнство Єлеоосвячення (яке ще називають Соборуванням), або мирування. У цьому Таїнстві Господь подає зцілення недужим і стражденним. Єлей (масло) використовували ще в часи старозавітної Церкви під час богослужіння при здійсненні особливих безкровних жертв, коли в жертву Богові приносилися пшениця, вино та єлей. Згідно з віруванням Православної Церкви, такі жертви передбачали безкровну Жертву Тіла та Крові Христових у Таїнстві Святого Причастя. 

Церковний хор під керівництвом Наталії Ліщинської виконав більше 10-ти колядок. А одну – «Землю Юдейську ніч накрива» церковний ансамбль на прохання заспівав окремо(див. відео).

Землю Юдейську ніч накрива 

Землю Юдейську ніч накрива,
 Сном Благодаті світ спочива,
 Лиш убогі пастухи, пастухи,
 Стада свого стерегли, стерегли.
 Їм то Ангел ся являє
 І таку вість возвіщає:
 Спас прийшов, Спас прийшов!
 Він з Діви народився
 І в яслах положився
 Там в місті Вифлеєм,
 Там в місті Вифлеєм…

8 січня День Ангела відзначають всі Марії. Це ймення розповсюджене по всій планеті й має більше 20-ти форм. Тож, вітаємо вас, Марійки та Марічечки!!!

Фото та відео: Віктор Аверкієв.

null

 

 

null

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: