Різдвяні прикраси «павуки» можна побачити у Тернопільському краєзнавчому музеї

Опубліковано:
6 Січня, 2022

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігають давні різдвяні прикарси – павуки. Це – традиційний атрибут Різдва. Вони зроблені із соломи. Ці вироби підвішують на стелі.

Читайте також

Добрі справи: не лише різдвяні подарунки, а й тепло щасливих сердець

«В давні часи перед різдвяними святами був звичай робити солом’яних павуків, яких ще називали «різдвяними». Така традиція зародилася на Галичині в часи Австро-Угорської імперії. Тоді забороняли вирубувати ялинки, накладали за це великі штрафи. Тому люди прикрашали свої домівки давньою різдвяною прикрасою, яка отримала назву «павук», – розповідає старша наукова співробітниця відділу фондів музею Галина Васильцьо. 

Зберігається у музеї «Різдвяний павук», якого виготовив майстер народних художніх промислів Ярослав Осадца. Цей виріб був створений у 2012 році, автор його передав до музею.

«За легендою павук «заснував» вхід до печери, в якій заховалися Мати Божа із дитятком від Іродових воїнів, таким чином врятувавши Святу Родину від загибелі. Павука починали робити перед днем святої Анни. Матеріали заготовляли влітку, коли дозрівали жито і пшениця. Тоді стебла тверді і неламкі. Їх чистили і складали на зберігання. Взимку стебла замочували у гарячій воді, щоб вони стали гнучкішими і не тріскали. Дівчата нарізали різних розмірів соломинки, нанизували на волосини кінського хвоста, який був міцним і еластичним, і формували різноманітні фігурки, здебільшого квадратики і кубики. Напередодні Різдва аплікацію підвішували до стелі. Таких солом’яних трубочок могло бути десятки, а то й сотні. Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палаючої печі — «павук» починав рухатися. Чим виріб активніше рухався, тим краще, бо то означало, що впродовж року сім’я буде в роботі. «Павуків» не викидали з дому після завершення зимових свят, а залишали висіти до наступного Різдва. Спалювали їх лише після того, як виготовляли нових. Інколи «павуків» оздоблювали стрічками чи квітами, або підвішували до нього солом’яні вироби: дзвіночки, ляльки, пташки, ангелики, зірочки. Це була не лише традиційна прикраса оселі, павук був оберегом та  символом Всесвіту. «Павук» вбирав весь негатив, що заважав щасливому життю господарів дому. Тому, якщо людина хвора, або ж коли жінка не вагітніє, то треба ставати під «павука» і він обов’язково допоможе. «Солом’яні павуки» є одним з найдавніших та найзагадковіших витворів з соломки, який вражає своєю гармонією і багатогранністю. Цей виріб об’єднував родину, був сповнений позитивної енергетики. Адже часто «Різдвяний павук» був своєрідним родинним деревом, оскільки три види кубиків на ньому означали діда й бабу, їхніх дітей та внуків. Найбільші його елементи — найдавніші родичі, найменші — нинішнє покоління. Ці прикраси — жива пам’ять про наших предків і підтримка зв’язку з ними», – каже Галина Васильцьо.

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прикраси, #різдво, #свята, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: