о. Олексій Філюк: «У новорічну ніч потрібно подякувати Богу за прожитий рік і зустріти рік новий з чистими думками, з чистою совістю»

Опубліковано:
30 Грудня, 2021

Кожен день Різдвяного посту все ближче і ближче наближає нас до світлого свята Різдва Христового. З кожним днем наше серце все більше наповнюється радістю, адже скоро ми зможемо зустрітися з нашими близькими і рідними і розділити разом з ними красу і велич Різдвяних свят.

Читайте також

Священник Олексій Філюк зібрав у храмі на Тернопільщині півсотні унікальних світлин з історії села Білозірка (Фото)

А вже зовсім скоро у наші двері постукає Новий рік, і для нас почнеться новий відлік, новий час для реалізації своїх мрій і бажань. Кожен із нас, мабуть, зробить якісь особисті підсумки цього непростого року. Кожен, мабуть, проаналізує те, що зроблено і те, що ввійде, як амбітні плани, у рік новий. Але, не зважаючи на все, подякуймо Богу за дар життя і за те, що тримав нас за руку протягом року. Подякуймо і нашим рідним та всім тим, хто завжди поруч і разом з нами мандрує дорогою життя.

Отець Олексій Філюк, священик ПЦУ із Тернопільщини, вже давно став духовним наставником не тільки для своїх парафіян, а й для багатотисячної онлайн-парафії, яка кожного дня збирається біля своїх моніторів для спільної молитви і роздумів над Словом Божим. Про дванадцять тисяч світлин за рік, тридцять чотири реалізованих соціальних проєкти, триста п’ятдесят ефірів у Фейсбуці і майже сотню в Інстаграмі, телепремію «Гордість Тернопілля» та про підсумки року парафіяльного життя ексклюзивно з отцем Олексієм Філюком поспілкувався інтернет-ресур Духовна велич Львова..

Отче, зараз ми переживаємо останні дні Різдвяного посту. Як духовно правильно завершити цей період? Як підготувати свою душу та серце до Святвечора, щоб з чистими помислами зустріти Різдво Христове?

Так, зараз ми переживаємо останні дні Різдвяного посту. В цей час я хочу звернутися до всіх словами Ісуса Христа, Який говорить: «Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт. 6, 33). Різдвяний піст – це час зближення з Богом. Різдвяний піст – це нагода налагодити добрі відносини з Богом. І, взагалі, піст – це час, коли ми по-особливому зближаємося з Господом. В цей особливий період ми повинні якнайкраще дотримуватися посту, приступати до Сповіді і Причастя. Таким чином ми, справді, зможемо зблизитися з Господом. Адже період Різдвяного посту – це час покаяння, щирої молитви, ну і, звичайно, це нагода відокремитися від світу і приєднатися до Бога. У цей особливий час ми маємо прикладати всі зусилля для того, щоб відректися гріха і йти по житті лишень з Богом. Готуючись до свята Різдва Христового, маємо не забувати про Того, Хто є винуватцем цього свята. Адже Ісус каже: «Навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим» (Мт. 11, 29). Дійсно, коли ми з Господом, то почуваємо себе спокійніше, почуваємо себе щасливішими. Пам’ятаймо також і про те, що Господь прийшов спасти грішників, а не праведних, бо праведні спасуться по своїй праведності. Ми, люди, є недосконалими, але маємо прагнути до святості, адже у Святому Писанні читаємо: «Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий» (Мт. 5, 48). І під час Різдвяного посту маємо унікальну нагоду зблизитися з Богом і з чистим серцем зустріти світле свято Різдва Христового.

За кілька днів будемо зустрічати Новий рік. З якими думками варто вступати в новоліття?

Новий рік, на перший погляд, – це такий же самий день, як і всі інші дні в році. Просто люди додали йому більш такого народного звичаю. Насправді, Новий рік – це нагода подякувати Богу за прожитий час і попросити благословення на майбутній. Отже, у Новорічну ніч потрібно подякувати Богу за прожитий рік і зустріти рік новий з чистими думками, з чистою совістю.

Отче, як рік, що минає, змінив ваше життя? Які ваші особисті підсумки? Які пріоритети визначаєте на наступний рік?

Рік, що минає, приніс дуже багато змін і в моє життя, і в життя моїх онлайн-парафіян. Є дуже багато свідчень людей про те, як Господь змінив їхнє серце, як Господь змінив їхнє життя. Хочу сказати, що за останній рік зроблено дуже багато. За плечами, дійсно, багато зроблених справ. Наприклад, для того, щоби зробити дванадцять тисяч фотографій за рік, потрібно витратити багато часу. Реалізовано тридцять чотири соціальних проекти, в яких я був куратором. Відслужили двісті п’ятдесят Літургій, здійснено багато соціальних служінь. Хочу окремо акцентувати увагу на тому, що було проведено триста п’ятдесят ефірів у Фейсбуці і майже сотню в Інстаграмі. Пріоритетом на майбутній рік для мене є слова Ісуса Христа: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт. 28, 19-20). Ну, як вже було сказано, п’ять років несу проповідь. На наступний рік я так же само буду нести проповідь Слова Божого у народ, буду нести проповідь Слова Божого у світ через будь-які засоби комунікації, в тому числі через Фейсбук та Інстаграм. Хочу підкреслити, що я не сподівався на якісь великі результати. Я сію Слово Боже так, як заповідає Ісус, а хто прийде після мене, – буде жати. Щодо телепремії «Гордість Тернопілля», то хочу сказати, що це Господь так захотів. Бог обрав мене через людей, і я дякую всім тим, хто підтримував мене, як духовного наставника.

Які підсумки року парафіяльного життя? Що плануєте у своїх спільнотах?

Як я вже наголошував, зроблено дуже багато. У Білозірці, навколо храму,  зроблений ремонт, встелена бруківка. У нас на парафії цю роботу називають роботою століття. На наступний рік  те ж саме плануємо зробити у с. Шушківці, а саме – облагородити територію, прилеглу до храму. Також в Шушківцях плануємо відкрити ще один музей. У планах також і відкриття недільної школи для дорослих і дітей. Зараз готуємося до колядок, готуємо культурну програму на 15 січня. Якщо детальніше, – то це буде вечір українських колядок, де будуть брати участь декілька хорів. Подія відбудеться у Свято-Михайлівському храмі с. Білозірка. Кожного тижня у мене назрівають нові плани і по можливості будемо їх реалізовувати. У Третьому Посланні Апостола Йоана написано: «Хто добро чинить, той від Бога» (3 Йо. 1, 11). Тож сам стараюся робити добро, до цього ж закликаю своїх парафіян та читачів. Нехай Господь благословляє всіх нас.

Підготували Юліана Лавриш, Андрій Мандрика, Духовна велич Львова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #отець, #тернопіль, #тернопільські новини, #філюк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: