Відбувся симпозіум «Збереження культурної спадщини історичної Волині»

Опубліковано:
27 Грудня, 2021

На території етнорезиденції «Ладомирія» в містечку Радивилів на Рівненщині відбувся симпозіум «Збереження культурної спадщини історичної Волині».

На заході були присутні представники управлінь культури та краєзнавчих музеїв Волинської, Рівненської та Хмельницької областей. Вони обговорили важливість збереження артефактів традиційного одягу етнографічного регіону Волині та можливості для оцифрування колекцій вбрання, які знаходяться у музеях.

Ініціаторами події стала команда «Ладомирії», яка вже давно працює над збереженням та популяризацією традицій та культури Великої Волині, історичного регіону, який об’єднує Волинську, Рівненську та частини Львівської, Тернопільської, Хмельницької та Житомирської областей.

Під час події для гостей було презентовано онлайн-платформу з експонування та відтворення автентичного одягу, де користувачі можуть не тільки оглянути десятки сорочок, камізельок, спідниць, свит, а й завантажити матеріали для їх самостійного пошиття.

Володимир Дзьобак, історик, засновник етнопарку «Ладомирія» прокоментував подію: «Сьогодні відбулася без перебільшення визначна подія для подальшого дослідження і відродження культури, етнографії та історії Волині. В Ладомирію завітали керівники музейних установ Волинської, Хмельницької, Рівненської і Тернопільської областей. Ми показали нашим гостям локації етнопарку, розповіли про певні здобутки і перспективи розвитку. Після цього в “Камінній залі” ми усі разом обговорили перспективи збереження культурної спадщини Великої Волині. Була жвава дискусія, гострі запитання, певні пропозиції і застереження, що само собою зрозуміло для такого великого проекту. Однак в кінці зустрічі усі учасники погодилися приймати участь в комлексній програмі збереження спадщини Великої Волині, як цілісного проекта всього нашого регіону. Дуже радісно було бачити сьогодні консультанта з питань туризму Волинської обласної ради Станіслава Ольшевського, який давно обіцяв до нас завітати, директора Волинський краєзнавчий музей пані Оксану Важатко, доброго друга нашого проекту Людмилу Мірошниченко, мегаталановиту і різносторонню Тетяна Яцечко-Блаженко, яка дуже багато зробила для популяризації роботи Центр дослідження і відродження Волині… Приємно, що багато пропозицій співпраці, удосконалення нашої роботи вніс сьогодні директор Дубнівського замку Леонід Кічатий. За що ми йому надзвичайно вдячні! Глиба! Надзвичайна людина! Надіюся на продовження плідних ділових стосунків між нашими організаціями.

Чудово, що долучилися до проєкту інші регіони Волині. Директор музею в Старокостянинові Муляр Василь Ігорович та багато інших наших гостей. Приємно було бачити в гостях “хресну маму” Центру – Алла Українець. Вдячні відомому краєзнавцю – Галині Данильчук за візит до нас. Разом обговорили перспективи і плани наповнення 200-літньої хати з Рівного, з вулиця Шевченка, 113. Вдячний доброму приятелю Миколі Бендюку за чудову організацію зустрічі і за активну участь в обговоренні. І, звичайно, усім членам нашої команди за підготовку і проведення сьогоднішньої події. Продовження буде. Тільки об‘єднавши наші зусилля, ми спільно зможемо досягнути бажаного результату – дослідити і відродити різні сфери духовного життя нашої Волині! У що віримо і над чим усі ми працюємо».

Станіслав Ольшевський, консультант з питань туризму Волинської обласної ради поділився враженнями про захід та перебування в етнорезиденції: «Ладомирія. Етнорезиденція знаходиться в містечку Радивилів, який згадується вперше 1564 як Радзивилів, так так саме на честь тодішніх власників. Це нетривіальний етномузей, тут зібрані колекції українського одягу, предмети старовинного побуту, зразки селянського житла та ремесла, досвід останнього точно передавався поколіннями. «Волинський серпанок», це теж історія про Ладомирію, наш серпанок це легка і надтонка лляна тканина із вишивкою, яку виготовляли на Волині. «Волинський серпанок» – унікальна спадщина ткацького мистецтва, що претендує на місце у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Разом з тим, самий ТОП того, що треба знати про Ладомирію це команда та історія яку творить Володимир Дзьобак і те технологічне рішення яке дає можливість акумулювати на одному онлайн ресурсі базу одягу, зразків вишивки, орнаментів, предметів тогочасного одягу з регіонів історичної Волині. Абсолютно безкоштовно можна оцифрувати як музейні чи приватні колекції автентичного Волинського одягу, а на сайті www.online.ladomyriia.com буде доступна оцифрована копія одягу та лекала які можна просто скачати. І взагалі там багато цікаво, наприклад історичні світлини, до яких ви можете додати і власні). Однозначно, це крутий майданчик аби популяризувати і не втрачати наші автентичні цінності!».

Тетяна Яцечко-Блаженко, історик: «Сьогодні разом із колегами з Волині відвідали неймовірне місце на туристичні мапі – етнорезиденцію «Ладомирію» в містечку Радивилів, яка кілька днів тому стала переможцем головної туристичної премії України Ukraine Tourism Awards 2021 у номінації «Регіональний прорив року». Я вже кілька років є членом команди цього проєкту і дуже цим пишаюсь. Велике дякую за запрошення та теплий прийом Володимир Дзьобак, засновнику «Ладомирії». Мали змогу в тісному колі однодумців обговорити майбутні спільні проєкти істориків, музейників. Будемо й надалі співпрацювати та популяризувати історію, традиції Волині. В скорому часі завітаємо в “Ладомирію” в складі більшої делегації з Волинської області, адже є чому повчитись. Особливо, коли мова йде про техніку ткацтва, вишивки та архітектури Волині».

Учасники проєкту закликають долучатись до його онлайн платформи представників регіональних музеїв.

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #«Ладомирія», #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: