4-5 гривень за кіловат? Скільки будемо платити за електроенергію

Опубліковано:
26 Грудня, 2021

До травня 2022 року в Україні діє мораторій на підвищення цін на електроенергію для населення, але об’єктивна собівартість послуги зростає, а отже, перейти на новий тариф доведеться. Втім, не виключено, що ціну для населення намагатимуться стримати за рахунок більш високих тарифів для бізнесу, які, зрештою, все одно позначаться на населенні.

Читайте також

9 листопада понад 150 населених пунктів Тернопільщини будуть без світла
9 листопада деякі вулиці Тернополя залишаться без світла
8 листопада понад 100 населених пунктів Тернопільщини будуть без світла

Нинішній тариф на електроенергію було встановлено з 1 жовтня. Сім’ї, які споживають менше 250 кіловат-годин на місяць, платять 1,44 грн за кВт-годину. Решта — по 1,68 грн за кВт-годину. В Кабміні обіцяють, що до кінця опалювального сезону (до 30.04.2022) тариф для населення не зміниться.

Тим часом дефіцит вугілля змушує українські ТЕЦ переходити на дорогий газ, а отже, і реальна вартість електрики зростає пропорційно. За деякими розрахунками, справедливий тариф має становити 4,5−5,5 грн за кВт-годину.

У консенсус-прогнозі від експертних та фінансових установ очікується зростання тарифів на комунальні послуги в 2022 році, в тому числі і подорожчання електроенергії. Автори прогнозу вважають, що тариф для споживачів може збільшитися на 17,5%.

У Мінекономіки, аналізуючи консенсус-прогноз, заявили, що якщо Кабмін “вживе заходи щодо стримування цін” (простіше кажучи, у ручному режимі зафіксує тариф), то вартість електроенергії для населення не підвищиться. Очевидно, заплатити доведеться іншим категоріям споживачів.

У жовтневому інфляційному звіті НБУ зафіксовані очікування, що тарифи на електроенергію зростатимуть високими темпами — 20−25% на рік для усунення дисбалансів в енергосекторі. Враховуючи той факт, що промпідприємства намагатимуться відіграти збільшення тарифу підвищенням цін на товари, не виключене подорожчання олії, цукру, молочних продуктів, а також широкого спектру послуг.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #електроенергія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: