На Волині реалізовують проєкт присвячений Юзефу Крашевському

13.12.2021 21:38   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Постать Юзефа Ігнація Крашевського є відомою в Україні та за її межами.

Юзефа Ігнація Крашевського – це відомий польський письменник, публіцист, видавець, історик, філософ, польський та український громадський і політичний діяч, найплодовитіший автор в історії польської літератури. Хоч він і не народився на Волині, але провів тут велику частину свого життя і присвятив краю частину своєї творчості.

Як автор він відомий також під псевдонімами Клеофас Факунд Пастернак (Kleofas Fakund Pasternak), Богдан Болеславіта (Bogdan Bolesławita), Др. Омега (Dr Omega), Kaniowa.

З біографії Крашевського знаємо, що народився він 28 липня 1812 року у Варшаві. Батьків звали Ян та Зофія. Юзеф-Ігнацій Був найстаршим з п'яти дітей. Про рідних письменника відомо не багато, наймолодший його брат Каєтан  був літератором, автором оповідань і повістей,  інший брат Люциан прославився як  польський і білоруський художник і фотограф.

Освіту Крашевський здобував на медичному відділенні Віленського університету, пізніше зрозумів, що це не його і перейшов на літературне відділення.

В 1838 році Крашевський одружився з Софією Вороничівною. Разом із молодою дружиною він в тому ж році переселяється на Волинь.

Літературна та мистецька спадщина Юзефа Крашевського є досить цінною для сучасників. Саме тому зараз на Волині в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства та за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовують масштабний проєкт «Колорит прикордонного Полісся у житті та творчості Ю. І. Крашевського – відтворення сторінок спільної українсько-польської культурної спадщини».

Проєкт охоплює прикордонні території Волинської області та Люблінського воєводства. Головні партнери у його реалізації – Волинський обласний благодійний фонд «ПОЛІССЯ», Волинський краєзнавчий музей, Ківерцівська міська територіальна громада (зокрема село Омельне) з українського боку та Музей Ю. І. Крашевського у Романові з польського.

Проєкт спрямований на сприяння передачі знань польського партнера про спільних історичних постатей, які можуть бути корисними у соціально-економічному розвитку транскордонного регіону.

Серед основних результатів проекту:

- театрально-мистецький захід для шкільної молоді 12-17 років;

- 2 постійних експозиції з Музею Й. І. Крашевського на Волині для мешканців та відвідувачів польсько-українського прикордонного регіону;

- виставки, буклет, туристична екскурсія та різноманітні рекламні заходи для жителів та відвідувачів польсько-українського прикордонного регіону;

- навчальні семінари для представників музеїв, відділів культури в місцевих адміністраціях, культурних та туристичних організацій для обміну знаннями та професійного розвитку, обміну ідеями та кращими практиками щодо популяризації місцевих визначних пам'яток;

- підписання Меморандуму про співпрацю між Музеєм Я. І. Крашевського в Романові та Волинським обласним історичним музеєм для подальшої співпраці навколо спадщини Крашевського та транскордонного культурного обміну.

9 грудня в місті Луцьку в режимі відео конференції з польською стороною відбувся один із заходів, запланованих у рамках проєкту, – дискусійна панель «Дослідження та промоція спадщини Ю. І. Крашевського як інструмент розвитку туристичного потенціалу прикордоння».

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі