Євгенія Кравчук про розвиток української книги, реставрацію історичних пам’яток Тернопільщини та про роботу «Слуги народу» в області

Опубліковано:
6 Грудня, 2021

На Тернопільщині тривають роботи в рамках програми “Велике будівництво”. За рік відремонтовані головні автомобільні шляхи області, мости та об’єкти інфраструктури.  Разом з тим продовжується реставрація історичних об’єктів області. Перший етап “Великої реставрації” завершується у Чортківському замку, активно підрядники працюють біля Бережанської ратуші та “Рідної школи”, а також у Збаразькому замку. Тим часом триває робота і стосовно розвитку культурної сфери у громадах: готуються перші проекти Центрів культурних послуг, бібліотеки стають більш сучасними та відкритими для людей. Детальніше про це в ефірі програми “В об’єктиві” каналу Тернопіль 1 розповіла заступниця голови фракції «Слуга Народу», заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Читайте також

Євгенія Кравчук розповіла про плани «Великої реставрації» у Бережанах

– Хочу розпочати нашу розмову з Програми “Велика реставрація”. Адже, як відомо, у Чорткові вже завершили перший етап реставрації замку. Днями ви були там, як проходять ремонти чи все йде за планом?

 

– Роботи із ліквідації аварійного стану замку і облаштування даху вже на фінальній стадії. Сподіваюсь, що буде продовжена реставрація і підземелля, а також з часом облаштована зала для експозицій. П’ять об’єктів на Тернопільщині потрапило до програми “Велика реставрація” ще у цьому році. Серед них є ті, які відносяться до Національного Заповідника “Замки Тернопілля” або до інших заповідників Міністерства культури.

– Як ми знаємо, що роботи вже тривають в Чортківському та Збаразькому замках. Також у Бережанах на реставрацію чекає міська ратуша та приміщення “Рідної школи”.

– Варто додати і той факт, що зараз активно ремонтується і дорога до Бережан. Це частина автошляху М-30 “Дороги єдності”, який сполучає всю країну з заходу на схід від Стрия до Ізвариного на Луганщині.   

Потрапила до  програми Президента і ратуша у Бучачі. Тут, звісно, є питання, як будуть завершені усі тендерні процедури, адже кошти надійшли наприкінці року. Проте, думаю, що це буде чудова перевірка на менеджерські якості, як керівників ОТГ, так і керівників різних комунальних установ. Варто додати, що на сьогодні не так багато підрядних організацій, які готові займатися реставрацією. До прикладу компанія, яка зараз працює у Чортківському замку, раніше реставрувала замок у Кам’янці-Подільському. Тобто у них є досвід та кваліфіковані фахівці. Не всі виїхали на роботу закордон, а тих, що виїхали, то їх зараз повертають, пропонуючи хороші умови праці та гідну зарплату.

Насправді, я дуже рада прийняттю держбюджету на 2022-й-рік, адже там на Велику реставрацію закладено понад 3 млрд. гривень. Це найбільша сума, яка потрапляла у сферу охорони культурної спадщини, з часів незалежності.

– А як щодо Бережанського замку, чи він потрапить у програму “Велика реставрація” наступного року?

– Ми з керівництвом заповідника у Бережанах спілкувалися стосовно Бережанського замку. Там на території є ще костел з двома каплицями. Зараз маємо спільну ідею разом із польською стороною відреставрувати його і наперед хочу усіх заспокоїти, що костел у власності держави і не буде передаватись релігійним організаціям. Що ж стосується реставрації самого замку, то тут все впирається у підготовку документації. Ми разом із Міністерством культури готові допомогти з цим і думаю наступного року вже побачимо перші результати спільної роботи.

Загалом скажу, це чудово, що у “Великій реставрації” є своя стратегія. Адже ми не просто реставруємо об’єкт, а робимо все можливе, щоб були створені відповідні умови для туристів. До прикладу, дорога М-19, яка веде від Кременця і аж до Заліщиків – це готовий туристичний маршрут. Тому тут є логіка і маркетингова стратегія.
 
null

 


– В рамках “Великого будівництва” продовжується ремонт доріг в області. Відомо, що на Тернопільщині за два роки відремонтували третину всіх державних доріг. Які ремонти ще передбачені?

– Зараз ще залишається відремонтувати безліч доріг обласного значення, тому працювати є над чим. Проте скажу, що Тернопільська область серед лідерів за кількістю відремонтованих доріг у відсотковому значенні. Загалом за два роки будівництва відновлено 450 кілометрів доріг. Це не просто ямковий ремонт, це серйозний капітальний ремонт покриття. Що ще важливо, вперше в проєкт ремонту доріг додається і облаштування освітлення та тротуарів на території населених пунктів. Для людей це дуже важливо, бо робиться не лише дорога, а й створюється комфорт.

2021 рік став для Тернопільщини роком мостів. Адже за усі 30 років загалом було відновлено зо 5 мостів, тоді як зі стартом Великого будівництва та Національної програми відновлення мостів ситуація кардинально змінилася. Лише торік відновили 4 мости на дорозі М-19. У 2021ому вже в рази більше.

Загалом ремонтується 21 міст на державних дорогах Тернопільщини капітальним та поточним середнім ремонтом. На 14 з них роботи вже завершено.

Є ще й інші дуже амбітні проєкти. Наприклад, об’їзна Теребовлі. Зараз триває тендер на документацію. –Вже в роботі  обхідна дорога Тернополя. Вона з’єднає населені пункти Шляхтинці та Смиківці і 2 міжнародні траси М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече та М-30 Стрий – Ізварине.

З приводу інших об’єктів –  це і школи, і садочки, і спортивні майданчики. Два тижні тому ми були в Чорткові з головою ОДА Володимиром Трушем і народним депутатом Володимиром Гевком. Відкривали майданчик біля 7-ї школи. Якщо раніше там було старе покриття і тренажери, а я добре знаю, бо закінчила в цій школі початкові класи, то зараз це абсолютно європейського рівня спортивний майданчик, де можуть діти не лише займатися спортом, а й проводити різноманітні змагання. І це чудово, коли в малих містах люди можуть жити з комфортом.

В Бережанах завершується будівництво спортивного комплексу, де буде басейн, спортивні зали. Він має працювати не лише на ОТГ чи усієї області, а й сусідніх областей.

“Водна арена Тернопіль” – це взагалі унікальний проєкт, один з найкращих об’єктів у Європі.  Сюди можуть приїжджати спортсмени не тільки з України, а й інших країн, тренуватись тут і сплачувати за це кошти.

null

 
 

– В Україні створять державну авіакомпанію Ukrainian National Airlines. Розкажіть детальніше?

– В Україні з’явиться нова державна авіакомпанія Ukrainian National Airlines. Про це заявив президент Володимир Зеленський. Це, в тому числі конкуренція для олігархів, які є власниками деяких авіаліній і не хочуть вкладати кошти в інфраструктуру. Також планується знизити ПДВ на внутрішні перевезення з 20% до 7%. Це здешевить внутрішні перевезення і вони стануть доступними для населення.

– Цьогоріч відкрили ще два офіси партії «Слуга народу». Зокрема,  в Чорткові та Кременці. З якими проблемами мешканці цих районів можуть звертатися?

– Районні офіси “Слуги Народу”  – це громадські приймальні. Будь-яка людина може прийти за юридичною консультацією або це може бути майданчиком для якихось громадських обговорень, для діяльності кіноклубу чи молодіжних організацій. Ми крім молодіжної організації “ЗеМолодіжка” маємо ще жіноче крило “ЗеЖінки”. До речі. в області будемо реалізовувати систему грантів і в грудні будемо мати перших переможців у Скалаті та Підволочиську.

Словом, офіси “Слуги Народу” – це центри для роботи з громадою.

– Ви багато уваги приділяєте і розвитку культурної сфери у громадах. Зокрема, мова йде про культурні центри. Розкажіть детальніше.

– Нарешті і на культурну сферу та креативні індустрії звернули увагу.  До прикладу, ту тисячу гривень, яку пообіцяв Президент усім вакцинованим, вона скерована на культурну сферу, яка дуже постраждала у час карантину. І маю чудові новини – ці кошти також можна буде витрати і на книги.  У планах – розвиток центрів культурних послуг в громадах. Це такі центри, де є різні послуги: бібліотека, танці, мовний клуб, молодіжний клуб. Тобто люди можуть прийти, реалізувати себе і отримати культурну послугу.

– У Раді пропонують збільшити ринок української книги втричі завдяки законопроєкту №6287. В якому стані сьогодні ця індустрія?

– Ми маємо розуміти, що книговидання передусім це специфічний бізнес. Звичайно, в час ковіду, коли люди намагаються зекономити на всьому, то на такі витрати, як книжки, бюджети українських сімей можуть скорочуватись. Особливо, якщо це книги для дітей, які є дороговартісними.

Ми зареєстрували такий законопроект і партія «Слуга Народу» відіграватиме тут роль провідника.

Мова йде про сертифікати. Всі ми знаємо, що є “пакунок малюка”, а тепер будуть сертифікати для батьків на закупівлю книг для дітей.

Також при отриманні паспорту кожен підліток отримає сертифікат на закупівлю книг. Окрім цього, плануємо запровадити так звану субсидію на оренду приміщень для книгарні, адже книгарень дуже мало і їх потрібно підтримати.

– Ви активно підтримуєте і бібліотеки, які зараз теж опинились у скрутному становищі. Яким чином їх можна популяризувати у громадах?

– Перш за все це закупівля нових цікавих книг. В наступному році ми заклали у бюджет рекордну суму на книжкові закупівлі – 183 мільйони гривень. Якщо говорити простіше, то це 1 мільйон нових книг для бібліотек. Є у нас в другому читанні законопроєкт, який зараз доопрацьовуємчо комітетом – «Про бібліотеки і бібліотечну справу», але це лише один з елементів покращення. Не можна сказати, що ми ухвалимо закон і все вмить зміниться. Проте, ми даємо поштовх для цих бібліотек та варіанти розвитку. Ми розуміємо, що не у кожному селі може працювати бібліотека, але ми даємо сучасні варіанти розвитку. До прикладу з’являється пересувний бібліотечний пункт і тоді люди будуть розуміти, що в конкретний день там будуть нові книги і можна буде ними користуватись. Основне тут – доступ до послуг. І якраз Центри культурних послуг, про які ми говорили раніше, будуть передбачати бібліотеку. Наприклад, якщо дитина йде на танцювальний гурток, мама у той час, чекаючи на неї, може піти в бібліотеку і прочитати книгу. Це має бути сучасна література, яка користується попитом, а не старі бібліотечні фонди, які багатьом уже нецікаві.  Оновлення книжкового фонду дуже важливе.

Роман Андрієнко

Більше дивіться на відео: 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #верховна рада, #кравчук, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #слуга народу, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: