Суд зобов’язав двох водіїв і підприємця сплатили шкоду рідним студентки з Польщі, яка загинула у аварії в Тернополі (ФОТО)

04.12.2021 22:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Моральну і матеріальну шкоду рідним загиблої у ДТП в Тернополі студентки з Польщі Аґнєшки Єзерскої доведеться сплатити і водію, засудженому за скоєння аварії, і його роботодавцю і водійці іншого авто. Хоча її вини у аварії немає, однак за збігом обставин зіткнення сталося за участю її автівки.

Також суд стягнув кошти із двох страхових компаній. Загалом на користь батьків і сестри загиблої суд стягнув понад 658 тис. грн. Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Цивільний позов батьків і сестри загиблої студентки, які оцінили завдану їм моральну шкоду у 2 млн. грн кожен, Тернопільський міськрайонний суд у квітні цього року задовольнив частково. Зі страхових компаній на користь батьків суд стягнув по 8 тис. 268 грн моральної шкоди та 16 тис. 536 грн витрат на поховання. Із фізичної особи – підприємця Івана С. стягнуто по 291 тис. 732 грн заподіяної моральної шкоди на користь батьків  та 50 тис. грн – на користь сестри загиблої. Із водійки автомобіля Opel Ганни К. –  по 10 тис. грн на користь батьків й 5 тис. грн — сестри. Із водія автомобіля Mercedes-Benz  Віктора Л. на користь матері стягнуто понад 33 тис. 986 грн витрат на поховання та 928 грн – на лікування. У задоволенні решти вимог суд відмовив.

Рідні загиблої  – досі під наглядом медиків через пережите

 

Не погодившись із судовим рішенням, представники відповідачів – підприємця Івана С. та водійки Opel Ганни К. подали апеляційні скарги та просили рішення суду в частині задоволення вимог скасувати і відмовити у задоволенні позову, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.  Однак колегія суддів Тернопільського апеляційного суду залишила це рішення без змін.

Нагадаємо, у березні 2016 року через травми, отримані в ДТП у Тернополі, померла 19-річна студентка з Польщі Аґнєшка Єзерска, яка навчалася на першому курсі медуніверситету. Дівчина поверталась із вечірньої пробіжки і потрапила під колеса автомобіля. Як виявилося, водій мікроавтобуса Mercedes-Benz, який був у нетверезому стані, на швидкості в’їхав у інше авто – Opel, яке пропускало на пішохідному переході дівчину, відтак воно і вдарило її. Водій Mercedes утік з місця аварії, а травмована дівчина від отриманих важких травм невдовзі померла у лікарні. У січні 2019 року Тернопільський міськрайонний суд присудив водію п’ять років тюрми з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами. Як йдеться у вироку суду, чоловік свою вину так і не визнав.

 

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 26 червня 2019 року вирок залишено без змін.

Як розповіли у суді батьки та сестра загиблої в аварії дівчини,  через смерть рідної їм людини вони зазнали значної моральної шкоди, постійно перебувають у стані психологічної травми. На фоні емоційних та психологічних страждань батьки і сестра змушені бути під наглядом лікарів, що призвело до кардинальних змін в їхньому житті та виробничих стосунках, втрати соціальних зв’язків. А тому просили задовольнити їх позов у повному обсязі.

«Відшкодувати повинні як винні, так і невинні»

Як встановив суд, автомобіль Mercedes-Benz  на момент аварії належав фізичній особі — підприємцю Івану С. Із грудня 2014 року між ним та водієм Віктором Л. був укладений трудовий договір на невизначений строк, відповідно до якого останній зобов’язувався виконувати роботу водія вантажного автомобіля. Згідно з протоколом допиту свідка – підприємця Івана С., 3 березня 2016 року о 19 год. Віктор Л. завантажив мікроавтобус та отримав необхідні документи, щоб вранці наступного дня поїхати у відрядження у Львівську область. Підприємець не надав доказів, що поїздка його автомобілем після завершення робочого дня не була спричинена службовою необхідністю. Зважаючи на наведене, колегія суддів погодилась із висновком суду першої інстанції, що відповідальність за шкоду, заподіяну водієм Віктором Л., повинні нести і підприємець, оскільки шкода була завдана його працівником під час виконання ним своїх трудових обов’язків, пише “Терен”.

Колегія суддів також погодилась із висновком суду першої інстанції, щодо водійки автомобіля Opel Ганни К. Незалежно від відсутності вини, вона повинна частково відшкодувати заподіяну моральну шкоду.

 

Суд першої інстанції встановив, що смерть Аґнєшки настала від взаємодії двох джерел підвищеної небезпеки. Таким чином, перед потерпілими зобов’язані відшкодувати завдану шкоду як винні, так і невинні власники об’єктів, діяльність з якими є джерелом підвищеної небезпеки. Відповідальність особи за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки, виключається, якщо вона доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого. Проте у своїй апеляційній скарзі представник апелянта допустив невірне тлумачення непереборної сили, підмінивши його тлумаченням наслідків взаємодії двох джерел підвищеної небезпеки. Відтак колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційні скарги представників відповідачів Івана С. і Ганни К. залишила без задоволення, а рішення Тернопільського міськрайонного суду — без змін.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі