СБУ системно протидіє інформаційним загрозам державній безпеці України

04.12.2021 11:42   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Кібернетична та інформаційна війни вже 8 рік є невід’ємними складовими російської «гібридної» агресії проти України. Основними її інструментами є поширення антиукраїнської пропаганди в медіапросторі та кібератаки на інформаційні системи органів державної влади, об’єктів критичної інфраструктури, бюджетоутворюючих підприємств. Мета такої роботи очевидна – максимально дестабілізувати українське суспільство зсередини, вселити почуття незахищеності, посіяти зневіру та панічні настрої, створивши таким чином підґрунтя для реалізації своїх геополітичних інтересів.

Так як інтенсивність протиборства в інформаційному просторі не завжди залежить від гостроти ситуації на фронті, ключову роль в протидії гібридним загрозам відіграють кіберпідрозділи Служби безпеки України. Лише в листопаді Фахівці Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ припинили та нейтралізували 53 кібератаки на інформаційні системи органів державної влади.

В цей же період викрито та припинено діяльність двох ботоферм загальною чисельністю понад 25000 акаунтів, які поширювали антиукраїнський контент. Системно ведеться робота з протидії російським інформаційним атаками і на території Тернопільщини. За даними УСБУ в Тернопільській області, з початку 2021 року фахівці блокували 26 кібератак на інформаційні системи держустанов регіону та запобігли 9 кіберінцидентам.

Крім того, за цей період у популярних соціальних мережах заблоковано роботу 14 ворожих спільнот, у яких поширювався антиукраїнський деструктивний контент. За завданням своїх «кураторів», зловмисники проводили інформаційні диверсії для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні: поширювали проросійську пропаганду, заклики до порушення громадського порядку, дій екстремістського характеру, виправдовували анексію АР Крим, окупацію Донбасу та безпідставно звинувачували сили ООС в порушенні основоположних прав цивільного населення.

За всіма фактами вчинення злочинів проти державної безпеки України тривають заходи, спрямовані на притягнення до відповідальності винних осіб. Протягом 2021 року за матеріалами Тернопільського Управління СБУ органами досудового розслідування зареєстровано 17 кримінальних проваджень щодо фактів порушення законодавства у сфері захисту інформаційного та кіберпростору.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі