Виставка, присвячена Революції Гідності діє у Тернопільському краєзнавчому музеї

Опубліковано:
27 Листопада, 2021

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена Революції Гідності. Серед експонатів – українські прапори, шини від коліс, щити, каски, вила, привезені з майдану, а також світлини, зроблені під час революції у Тернополі і Києві, – розповідає старша наукова співробітниця відділу новітньої історії краєзнавчого музею Надія Боженко.

«ДЕНЬ ГІДНОСТІ І СВОБОДИ – 21 ЛИСТОПАДА. Цей день відзначають щороку відповідно до Указу Президента від 13 листопада 2014 р. на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії :

Помаранчевої революції 2004 р. і революції Гідності 2013 р.

Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Святковий день отримав нове дихання.

22 листопада 2004 р. під час президентських виборів вийшли українці на Майдан, щоб захистити свій демократичний вибір від фальсифікацій. Він пройшов без застосування сили проти народу. Результатом протесту було прийняття рішень Верховним судом України про третій тур виборів президента. Цей спротив засвідчив про формування громадянського суспільства . У листопаді 2005 року новообраний Президент В.Ющенко заснував свято – День Свободи. У грудні 2011 р. наступний Президент В. Янукович скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності.

На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні великих людських втрат.

21 листопада 2013 р. уряд України відмовився від підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Пізно ввечері на знак протесту на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди. Опівночі їх вже було до півтори тисячі. Розпочалися студентські акції протесту і лише після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану 30 листопада, мирний протест переріс у масові постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель 108 українців – Героїв Небесної Сотні.

Революція Гідності об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, досягнення гідного рівня життя й праці.

Українці відстояли національні інтереси та європейський вибір країни і визначили цивілізований шлях для майбутніх поколінь. Своєю непохитністю і самопожертвою Герої Майдану заслужили всенародну шану і повагу .

Про події на Майдані ми повинні пам’ятати, щоб не допустити реваншу, який знищить завоювання Революції Гідності. Варто пам’ятати, що обраний українським народом шлях хоч і важкий, але незворотній.

Події, які почалися ввечері біля монумента Незалежності 21 листопада 2013 р. тривають донині. Згуртовані, відважні майданівці першими пішли захищати Україну, коли через декілька днів путінська орда ступила на нашу землю.

Слава Україні! Героям Слава!

Запрошуємо відвідати експозицію виставки з фондів музею, експонати якої розповідають про події Революції Гідності»,розповідає Надія Боженко.

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Революція Гідності, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: