У Західноукраїнському національному університеті відбувся круглий стіл з питань державної підтримки та реінтеграції ветеранів війни

Опубліковано:
24 Листопада, 2021

 

«Напрями співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування України щодо соціальної і професійної адаптації ветеранів війни» – круглий стіл на таку тему відбувся 12 листопада на базі  Західноукраїнського національного університету і зібрав представників державних органів, органів місцевого самоврядування, щоб обговорити аспекти та механізм соціальної та професійної адаптації бійців АТО/ООС в області.

Ректор університету Андрій Крисоватий зазначив, що проблема адаптації військовослужбовців до цивільного життя – це порівняно новий виклик перед українським громадянським суспільством та державою, але потребує невідкладного вирішення. І університет, який з 2015 року здійснює перепідготовку військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей за проєктом «Норвегія-Україна», запрошує до комунікації з цього питання представників органів державної влади та місцевого самоврядування. Президент Міжнародного фонду соціальної адаптації, за підтримки якого відбувався круглий стіл, Bолодимир Рубцов висловив сподівання, що співпраця із Західноукраїнським національним університетом дасть змогу налагодити цю комунікацію якнайкраще та забезпечить ефективний результат. Начальник Bідділу Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області Микола Казюк поінформував про роботу Відділу, прокоментував діючий закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прийнятий ще у 1993 році,  аргументував необхідність негайного прийняття нового закону, який забезпечить  створення належних умов для захисту та життєзабезпечення ветеранів, членів родин загиблих захисників, звернув увагу, що реалізація політики реінтеграції покладена на різні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, наслідком чого є різне забезпечення учасників бойових дій в різних регіонах, в залежності від спроможностей громад, що є несправедливим. Також він звернув увагу на надзвичайно важливий момент: неправильне позиціонування щодо ветеранів та передбачених законом гарантій.

– Ветеран не повинен сприйматись соціально вразливою категорією. Пільги- це не благодійна допомога, їхньою головною метою повинно бути надання конкурентної переваги ветерану перед іншими категоріями населення за те, що він захищав Батьківщину. Соціальні гарантії потрібно сприймати як актив. Для того, щоб добре адаптуватись в суспільстві,  треба знайти себе. І дуже важливо створювати можливості для безкоштовного навчання і підвищення рівня компетенцій ветеранам, інвестування знань і підвищення їхньої конкурентноспроможності на ринку праці, – сказав Микола Казюк.

Директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук розповів про послуги служби зайнятості колишнім воїнам, проаналізував стан ринку праці області, поінформував про актуальні вакансії, можливості працевлаштування. Начальник відділу організації профнавчання ОЦЗ Наталія Брич зупинилась на питаннях організації профнавчання, можливостях отримання безкоштовних ваучерів на навчання. У дискусії також взяли участь Володимир Сулима – начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради, Володимир Росоловський –  заступник директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, Володимир Петровський –  голова Саранчуківської територіальної громади,  Надія Бабій – заступник начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради, начальник відділу обслуговування ветеранів та осіб з інвалідністю.

Суспільна вага питання інтеграції ветеранів війни у цивільне громадське життя надто важлива, тому в ході зустрічі спільно напрацювали та обговорили комплекс заходів із соціальної і професійної адаптації, їх включення до програми економічного та соціального розвитку територіальних громад, план допомоги  працевлаштуванню ветеранів, сприяння започаткуванню та розвитку ветеранського бізнесу тощо. Таким чином, зроблено потрібний важливий крок на шляху до створення належних умов в нашій області щодо підтримки учасників бойових дій, членів родин загиблих бійців. Це обов’язок держави перед своїми захисниками .

– Ми вдячні захисникам, які щоденно боронять країну ціною власного життя. Пам’ятаємо та шануємо подвиг полеглих Героїв. Підтримаємо та   спільними зусиллями впораємося  із проблемами, які виникатимуть, – підсумували учасники круглого столу.

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ЗУНУ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: