Виховна година на тему «На теренах літератури рідного краю» пройшла в одній із шкіл Тернопілля

Опубліковано:
23 Листопада, 2021

Такий захід відбувся 22 листопада 2021 року в Теребовлянській спеціалізованій школі-ліцей, що на Тернопільщині, з участю місцевого письменника, поета, краєзнавця та архітектора за фахом пана Миколи Ковальчука.

Учителька української мови та літератури цієї школи Ганна Біла запросила на зустріч й інших вчителів, бібліотекаршу та директоршу Ірину Лазорчик. З творчістю неординарної людини знайомились старші учні, учні І ліцейного класу. Забігаючи наперед, потрібно відмітити, що всі слухали розповідь та вірші пана Миколи із великим захопленням, стояла тиша в класі, яка в кінці читання кожного твору раптово гучно вибухала оплесками. Зрозуміло, що не всі люди однаково сприймають поезію й декому вона не до вподоби. Так, один хлопчина пізніше признався тихцем, що раніше просто не сприймав вірші, а тут… Тут вони чомусь йому зайшли в самісіньке серце,  він сам цього не сподівався. Що ж, плекаємо надію, що ті рими молодика вже ніколи не покинуть.

Представляючи  пана Миколу учням, пані Ганна сказала: «Я не буду про нашого поета-земляка вам розповідати, він сам з вами познайомиться. Наш захід проходитиме, мовби в родинному колі, думаю, те ви самі відчуєте». І справді, з перших хвилин поет захопив учнів своїми простими словами, що йшли із самої напевно душі. Видно було, що чоловік перенісся в роки своєї молодості й розмовляв з учнями на рівні про що б то не було – чи про віхи своєї біографії, чи про поетичну, публіцистичну творчість, а чи про історію рідного міста та краю.

Напевно всіх присутніх здивувало те, що про дуже важливі речі в сьогоденні пан Микола говорив сміло, не боячись цим відштовхнути молодих людей. А вони слухали із затамованими подихами та широко відкритими очима. Він демонстрував наочно кожен свій виданий твір, розповідав як на нього находила муза творчості. Учні дізналися, що писати вірші не просто і не кожному дано Богом. Також він чесно признався, що не раз робив перерви у житті для творчості через різні причини, в тому числі й через зневіру в своїх силах, здібностях, а чи неможливість в певний час видати твори. А ще письменник, зокрема, відкрито наголосив: «Нині більшість молодих людей переважно «сидять» в телефонах. Так, це сучасний незамінний засіб комунікації, але ж книги… Паперові друковані книги збережуть набагато довше інформацію всього людства, як не крути». На це в поглядах деяких учнів читався скептицизм, але далі всі слухали з підвищеною увагою. А ось, коли поет зачав читати свої вірші про кохання, про чисті та прекрасні, до того ж і вічні почуття між людьми, все, цим він полонив слухачів до кінця.

«Любов – велике, щире почуття –

Оновлює, окрилює, возносить

І радістю наповнює серця,

Закоханих на крилах носить…»

М. Ковальчук, «Зоряний світ»,

2017р, ст..60.

І секретами написання сонетів поет поділився з учнями. Виявилось, що це римовані рядки, яких може бути лише 14 і є вони англійські, французькі та італійські. Поет пише їх переважно в італійському стилі, хоч відмітив, що в англійському легше.

Розповів і продемонстрував пан Микола також свої краєзнавчі праці, історично-публіцистичні об’ємні твори, в яких є багато рідкісних чи зовсім невідомих давніх фото. Повідомив,  що там описано багато героїв минулого Теребовлянщини і хто вже прочитав із сучасників ті твори, то багато з них знайшли завдяки книгам інформацію про своїх родичів. Як потім виявилося, дехто й з присутніх педагогів.

Невідомо скільки б продовжувалася зустріч, але час не стоїть на місці. Підсумовуючи все, пан Микола несподівано для учнів та педагогів запропонував кожному присутньому подарувати свої збірки віршів. Ну, загальному захопленню не було меж і кожен захотів ще й подарунковий надпис-автограф поета. Це він і зробив з великою обопільною насолодою.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #література, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: